Boiko Borisov anunță un investitor strategic german pentru centrala Belene

Macheta centralei Belene

Pe de altă parte, Sofia a semnat un prim acord cu Gazprom pentru proiectul South Stream

Primul ministru al Bulgariei Boiko Borisov a anunțat că guvernul său nu va renunța la proiectul nuclear „Belene” întrucât a fost găsit un investitor strategic din Uniunea Europeană. Compania este din landul Bavaria, unde Borisov a fost în vizită săptămâna trecuta. Peste câteva zile la Sofia va sosi o delegație a viitorului investitor. Atunci se va cunoaște numele acestuia.

Mediile sofiote menționează de pe acum, citând surse neoficiale, concernul „Siemens”, care își are sediul în Bavaria. Sînt așteptate investiții germane în valoare de 1 miliard de euro. Concernul este subcontractor, împreună cu „Framatom”, la proiectul „Belene”. Contractul de bază este semnat cu „Atomstroiexport” din Rusia. Centrala va avea două reactoare a câte 1000 de megawați de tipul VVER și va costa peste 8 miliarde de euro.

Viitorul proiectului părea neclar după alegerile parlamentare din anul trecut. Noul premierul Borisov a avertizat că nu va accepta oferta Moscovei de a-l finanța. Declarația combinata cu criza a avut ca rezultat retragerea concernului german RWE din poziția de investitor strategic. Serbia și-a anunțat interesul de principiu de a investi în „Belene”. Este vorbă însă de o participare de câteva procente iar tratativele încă nu au început.

Acum câteva zile președinta parlamentului Țețka Țaceva a declarat că centrala va fi construită și investitorul strategic este aproape sigur.

Ambasadorul american la Sofia James Worlik însă a spus, legat de „Belene”, că ar fi bine să fie verificate calculele economice și cele privind securitatea energetică nu numai a Bulgariei ci a întregii regiuni.

Întretimp a fost semnat primul acord cu „Gazprom”-ul pentru realizarea proiectului „Southstream”. În acest mod concernul rus și-a atins principalul său scop în relațiile cu Bulgaria fără a ceda presiunilor verbale ale guvernului Borisov privind ieftinrea gazelor. Pînă la 15 noiembrie va fi constituită societatea bulgaro-rusă care va realiza și va exploata viitorul gazoduct.

În acest mod din retorică anti-Moscova a guvernului de acum un an nu a rămas decât opoziția la proiectul petrolier Burgas-Alexandroupolis considerat o amenințare pentru turismul maritim la sud de Burgas. Dar, mai este timp. Nu se știe ce se va întâmpla după ce va deveni cunoscută pozitia comună în favoarea proiectului a Greciei și Rusiei.