Potențial, pasiune și locuri de muncă pentru studenți

La Tîrgul locurilor de muncă de la Chișinău

Cu microfonul EL la Tîrgul locurilor de muncă de la Chișinău.

Revenim la problema sărăciei din Moldova: noi locuri de muncă pentru tinerii calificaţi care să le dea o perspectivă, aceasta ar fi soluţia – sunt de părere cei întâlniţi de Paul Hodorogea la Târgul locurilor de muncă, organizat în incinta Universităţii de Stat din Chișinău:

Vitalie a absolvit facultatea de Tehnologii Informaţionale in urmă cu 5 luni. La târgul locurilor de muncă de la Universitatea de Stat a căutat să vadă ce oferte de lucru au angajatorii. S-a arătat dezamagit de cerinţele lor.

„Perspective sunt numai pentru cei care au experienţă sau care au o bază bună de limbă engleză la IT. Sau pe bază de recomandari poti sa-ti gasesti un serviciu. Există o bază mare, dar studiile noastre universitare iti dau doar jumătate, restul trebuie sa le capeti prin studii suplimentare.”
Standul Continental


Student în anul 3, Alex Savca, a profitat de pauza dintre ore şi a coborât la primul etaj al USM. Spune ca s-a aşteptat la un numar mai mare de companii care ar vrea sa le ofere studentilor macar stagii de practică.

„Iata vad standul de la PrimeFm, de la Endava... Despre Endava ştiu că e cea mai prestigioasa companie de programare din Moldova. Platesc bine, dar au nevoie de experienţă.”

Europa Liberă: Crezi ca ei ar putea gasi studenti cu experienţă?

Alex Savca: Cred că o să ia absolventi licentiati care au cunostinte si o sa-i ia la un job mai putin prestigios.

Alex mi-a spus ca nu crede in platformele partidelor care promit ca după alegeri vor crea zeci de mii de locuri de muncă: „Nu poti pur si simplu sa vrei sa deschizi locuri de muncă. E nevoie de investitori. Dar investitorii au nevoie de stabilitate, incredere – ceea ce ne lipseşte total. Guvernul ar trebui pur si simplu sa se tina de principiul Laissez-faire, adica „dati voie sa functioneze” si sa nu se implice in domeniul privat.”

Student la facultatea de matematica, Igor Oprea consideră ca firmele ar trebui să pregătească viitorii angajati incă din timpul studenţiei; „Mai intai aceste companii trebuie sa faca traininguri, sa explice studentilor care le sunt planurile de viitor.”

Europa Liberă: Se apropie alegerile, mai multe partide promit sa creeeze multe locuri de munca pentru toata lumea. E real aşa ceva?

„Bataie de cap. Trebuie mai intai de schimbat mentalitatea moldoveanului, apoi sa cautam cai noi pentru un viitor mai prosper. Statul trebuie sa se implice in stratul cultural. Iar in afaceri nu trebuie sa se implice prea tare. Asta o sa-i afecteze pe oamenii de afaceri mici.”

Stela Bordei
Reprezentanta unei companii prestigioase de programare din Moldova, Stela Bordei spune că deocamdata poate să ofere studentilor din ultimii ani doar stagii de practică: „Dupa acest stagiu exista oportunitatea de angajare, totul depinde de candidat. Sa aiba potential, sa aiba pasiune.”

Stela Bordei spune că firma pe care o reprezintă nu caută angajati la targurile cu locuri de muncă, ci incearcă să le comunice studenţilor care sunt cerinţele unui loc de muncă bun, să-i pregătească să fie competitivi atunci cand absolvesc facultatea.