Intre sovhozul de tip nou și Uniunea vamală cu Rusia și Belarus

„Nu Uniunii cu Rusia/«Не саюзу з Расеяй»” - imagine de la un protest în Belarus

Sergiu Coropceanu (PSD) în căutarea „modelului clar de dezvoltare economică”.

Partidul Social Democrat este al 18-lea in buletinul de vot. Sloganul partidului în campania electorală este „Unica solutie - revolutia economica”. Invitatul editiei este Sergiu Coropceanu, secretarul general al formatiunii.

Europa Liberă: „Unica soluţie” este revoluţia economică pe care propuneţi să o începeţi cu relansarea sovhozurilor şi a întreprinderilor agricole de stat. De ce cu sovhozurile care amintesc de Uniunea Sovietică. Sau ţinta electorală pentru social democraţi ar fi nostalgicii?

Sergiu Coropceanu: Cred că trebuie să privim un pic mai larg lucrurile, pentru că atunci cînd am anunţat sloganul „Unica Soluţie - Revoluţia Economică” ne-am referit la faptul că Republica Moldova nu a avut un model foarte clar de dezvoltare economică. Partidul Social Democrat propune prin acest slogan un nou model care va fi construit pentru a oferi atît Uniunii Europene cît şi Comunităţii Statelor Independente posibilitatea ca interesele lor economice să se regăsească pe teritoriul Republicii Moldova: Aşa se vor soluţiona, pe de-o parte, problemele economice ale Moldovei, şi pe de altă parte se va pune capăt speculaţiilor politice ale liderilor politici din Moldova. Legat de sovhozuri, este vorba de modelul italian, iar Partidul Social Democrat s-a gîndit şi la partea concretă, adică de unde vor fi luate resursele financiare necesare.
Sergiu Coropceanu (PSD)


Europa Liberă: De unde bani?


Sergiu Coropceanu: Constituirea sovhozurilor de tip nou presupune că în Republica Moldova cetăţenii şi-au primit cotele de pămînt, şi au rămas doar cu aceste cote. Azi, aceste cote stau lăsate baltă, nu sînt oameni care să le lucreze, nu este tehnica necesară prelucrării pămîntului. Modelul nostru presupune constituirea parteneriatului public-privat, adică statul merge cu resursele financiare şi tehnice, printr-o lege specială va fi apreciat preţul pămîntului, iar cetăţeanul va deveni partener al statului prin introducerea benevol a cotei părţi în aceste întreprinderi, respectiv cota parte a statului va fi micşorată şi cetăţenii vor deveni acţionarii acestor întreprinderi.

Europa Liberă: PSD optează ca Moldova să devină membră a uniunii vamale Rusia - Belarus. Cu asta au început-o şi comuniştii cînd au venit la guvernare în 2001. După aproape zece ani acelaşi refren pentru electorat?


Sergiu Coropceanu: Nu, comuniştii pe parcursul a opt ani de zile au declarat foarte multe, dar din păcate nu au făcut mai nimic pentru Republica Moldova. Ceea ce declarăm noi este foarte argumentat, pentru că investitorii nu au venit în Republica Moldova nu din cauza legislaţiei proaste, ci pentru că nu este spaţiu de desfacere a produselor moldoveneşti. Aderarea Republicii Moldova la uniunea vamală Rusia - Belarus - Kazakstan presupune o piaţă de desfacere de peste 250 de milioane de consumatori. Şi Republica Moldova ca niciodată astăzi are posibilitatea de a exploata poziţia sa geopolitică sau geografică, pentru că, pe de-o parte este o zonă vamală liberă a ţărilor Uniunii Europene şi pe de altă parte sînt ţările uniunii vamale Rusia - Belarus - Kazakstan, iar din martie 2011 va fi şi Ucraina. Teritoriul Republicii Moldova este deci un punct de atracţie pentru investitori.

Europa Liberă: Am ascultat o declaraţie a liderului dvs., dl Şelin, care spunea că limba rusă trebuie să a doua limbă oficială în Republica Moldova. Trebuie limba rusă să aibă statut de limbă oficială în Republica Moldova?

Sergiu Coropceanu
: Este o interpretare greşită a anumitor ziarişti pentru că dl Şelin a spus în permanenţă că Republica Moldova trebuie să ratifice Carta Europeană a Limbilor Vorbite, limba de stat trebuie să rămînă cea scrisă în Constituţie, iar atunci cînd dl Şelin s-a referit la organizarea unui referendum a avut în vedere doar faptul că cetăţenii ţării sînt în drept să decidă dacă limba rusă trebuie sau nu să aibă statut de limbă oficială sau nu. Trebuie să punem capăt pentru totdeauna speculaţiilor asupra limbii vorbite pe teritoriul republicii Moldova.

Europa Liberă: Tot dl Şelin declara că tricolorul moldovenesc trebuie schimbat pentru că seamănă cu cel al României, şi cea mai bună variantă pentru Moldova ar fi steagul lui Ştefan cel Mare, cu care domnitorul a apărat popoarele creştine, iar la Europa Liberă comunistul Igor Dodon spunea că în premieră în această campanie elctorală PCRM vine cu un nou semnal, vine cu drapelul lui Ştefan cel Mare. Asta ar însemna că acţiunile celor două partide PSD şi PCRM sînt coordonate?

Sergiu Coropceanu: Mă interesează mai puţin declaraţiile dlui Dodon. Vreau să spun că cu regret în Republica Moldova în ultimii ani s-a trecut peste educaţia patriotică a cetăţenilor noştri şi îndeosebi a tinerei generaţii. Şi atunci cînd tineretul trăieşte doar cu gîndul la plecarea în afara ţării şi atunci cînd tineri noştri nu au o mîndrie că sînt cetăţenii acestui stat, în principiu la acest lucru ne-am referit, că este necesar ca în Republica Moldova să educăm noua generaţie pentru a fi mîndri că sînt cetăţeni ai Republicii Moldova.