6.11 - Chișinău: Președintele Lucinchi și summitul CSI

Petru Lucinschi cu Vladimir Putin

Anatol Golea: „Preşedintele insistă să se revină la acea propunere, privind crearea zonei comerţului liber.”

6 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Președintele Lucinchi și summitul CSI.

Dan Ionescu: În timp ce patimile politice din jurul alegerii unui nou şef al statului par să se înteţească, actualul preşedinte Petru Lucinschi se pregăteşte să participe la o nouă reuniune la vârf a Comunităţii Statelor Independente, care va coincide cu data stabilită de Parlament pentru alegeri. Amănunte în relatarea Eleonorei Lisnic.

Preşedintele Petru Lucinschi nu va fi prezent în Parlament în ziua în care forul legislativ îl va alege pe noul şef al statului. Aceasta deoarece exact pe 1 decembrie preşedintele Lucinschi urmează să participe la reuniunea şefilor de stat din CSI. Însă Petru Lucinschi, potrivit purtătorului său de cuvânt, nu regretă prea mult coincidenţa.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea: „Preşedintele nu va pleca pe 30. Va pleca în dimineaţa zilei de 1 decembrie şi va reveni în seara aceleieaşi zile, urmând să afle rezultatele alegerilor prezidenţiale. Întrucât domnia sa nu intenţionează să-şi înainteze candidatura pentru alegerea preşedintelui în Parlament, categoric nefiind de acord cu această procedură de alegere a preşedintelui şi cu limitarea, marginalizarea, dacă vreţi, a preşedintelui ţării. Deci, nici nu este necesar să participe, să asiste la această şedinţă, care va fi, de fapt, o formalitate.”

Pentru vineri preşedintele Petru Lucinschi are programată o întrevedere la Chişinău cu secretarul executiv al CSI, Iuri Iarov. În preajma summitului preşedinţilor şi premierilor din Comunitatea Statelor Independente, Iarov poartă consultări cu aceştea în vederea precizării agendei de lucru. Summitul se va desfăşura în capitala Bielarusului, oraşul Minsk.

L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ce subiecte de discuţie intenţionează să propună Petru Lucinschi.

Anatol Golea: „Preşedintele insistă să se revină la acea propunere, privind crearea zonei comerţului liber. Pentru aceasta se consideră necesar de a stabili aceleeaşi taxe, de a respecta aceleeaşi taxe de import, de tranzit ş.a.m.d. Republica Moldova, ca de obicei, nu va participa la discutarea problemelor de ordin politico-militar, punând accentul pe cooperarea economică.”

Să precizăm, că reuniunea şefilor de guverne din statele CSI este preconizată pentru 30 noiembrie şi, în mare parte, agenda şedinţei preşedinţilor va fi decisă de subiectele abordate de către premieri. La briefingul de astăzi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a precizat, că, deocamdată, deputatul-deţinutul politic Ilie Ilaşcu nu a fost lipsit de cetăţenia Republicii Moldova, dar că după ce Ilaşcu a obţinut cetăţenia statului român şi candidează pentru mandatul de senator, problema este examinată de Comisia pentru cetăţenie de pe lângă Preşedinţia moldoveană.

Anatol Golea spune, că, în definitiv, chestiunea cetăţeniei lui Ilie Ilaşcu ar trebui soluţionată de Parlament, care va fi pus în situaţia de a decide retragerea mandatului de deputat al acestuia: „La Preşedinţie, pe numele preşedintelui a parvenit doar cererea doamnei Nina Ilaşcu. Şi pare-mi-se nici nu este cererea în original, ci este o copie, sau transmisă prin fax, sau nu ştiu cum. Preşedintele a dat indicaţiile de rigoare Comisiei pentru cetăţenie, care activează la Preşedinţie, pentru a se documenta şi a prezenta toate documentele pentru a fi examinate. Trebuie, totuşi, să se pronunţe şi Parlamentul, dat fiind faptul că domnul Ilie Ilaşcu este deputat în Parlament. Şi preşedintele, orice decizie care va fi decizia preşedintelui, dumnealui nu o va adopta, până nu va consulta Parlamentul, inclusiv fracţiunea parlamentară a Partidului Forţelor Democratice, pe listele căruia a candidat domnul Ilie Ilaşcu. Pentru că, după cum vă spuneam şi cu alte ocazii, este într-adevăr o problemă delicată, care trebuie examinată multilateral, din toate punctele de vedere, pentru a vedea - este oportună sau inoportună retragerea cetăţeniei, în primul rând având scopul ca să i se uşureze soarta deţinutului politic de la Tiraspol. Şi nu vor fi adoptate nici un fel de decizii pripite.”

În alt context, purtătorul de cuvânt a spus că Preşedinţia a făcut tot ce-i stă în puteri pentru a-l repune în libertate pe Ilaşcu. În opinia lui Golea, faptul că Ilaşcu va deveni senator român nu va determina eliberarea sa, ori cel puţin ameliorarea condiţiilor de detenţie. Dimpotrivă, apreciază purtătorul de cuvânt, Ilaşcu riscă mai degrabă o înăsprire a regimului de detenţie, în situaţia în care oficialii de la Tiraspol resping cu înverşunare tot ce-i românesc.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Preşedintele Petru Lucinschi va primi marţi o delegaţie a Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, condusă de secretarul de stat pentru politică externă şi afaceri europene, Ramón de Miguel. Agenţiile de presă remarcau, că aceasta este prima vizită oficială a unei delegaţii din Spania, după stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Moldova. Un comunicat de presă de la Ministerul de Externe menţiona că negocierile vor viza în special colaborarea bilaterală în contextul eforturilor Republicii Moldova de a deveni membru al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. De asemenea, ţinând cont de un aflux puternic al cetăţenilor moldoveni spre Spania, partea moldoveană va propune să fie negociat şi semnat un acord privind munca şi protecţia socială a muncitorilor migranţi.