„Dacă la Washington intervenţionismul va face concesii unor noi forme de izolaţionism, în timp ce la Bucureşti, demnitatea şi costurile vor avea câştig de cauză împotriva integrării, doctrina militară a Rusiei îşi va fi făcut deja efectul”.
8 noiembrie 2000
Actualitatea. (Comentariu: Emil Hurezeanu).
Campanii electorale şi doctrine militare.
Campaniile electorale din Statele Unite şi România au scos în evidenţă, în ultimele săptămâni, posibile schimbări de accente în strategiile de securitate ale celor două ţări. Complet ignorată dar cu importante efecte asupra politicii externe româneşti... este şi noua doctrină militară a Federaţiei Ruse.”
În filozofia politică americană, continuă să coexiste intervenţionismul şi izolaţionismul, „Ne putem aşteptat ca noua administraţie să-şi revizuiască politica în Europa de sud-est, mai ales în urma modificărilor intervenite la Belgrad”. „...acestei posibilii corecţii izolaţioniste în politica central-europeană a Statelor Unite, îi poate răspunde chiar la Bucureşti, noua guvernare de după 26 noiembrie.
Ion Iliescu şi PDSR şi-au exprimat dorinţa să continue procesul de integrare euro-atlantică a României „ Ceea ce nu exclude posibilitatea unor schimbări de nuanţă în strategia adoptată de PDSR. „O eventuală retragerea a Statelor Unite din Europa de sud-est, combinată cu retrogradarea persistentă a României în clasamentul NATO şi UE, ar da apă la moară partizanilor lărgirii unui azimut de securitate şi alianţe economice, în direcţia Rusiei şi a Chinei”.
Rusia a adoptat şi a o nouă strategie de apărare, care identifică 13 ameninţări la adresa securităţii ţării: cele mai importante se referă la extinderea unor blocuri militare şi alianţe, în detrimentul securităţii Rusiei. Experţi militari germani interpretau recent aceste declaraţii drept un avertisment împotriva admiterii României şi Bulgariei în NATO.
„Dacă la Washington intervenţionismul va face concesii unor noi forme de izolaţionism, în timp ce la Bucureşti, demnitatea şi costurile vor avea câştig de cauză împotriva integrării, pur şi simplu, doctrina militară a Rusiei îşi va fi făcut deja efectul, în linişte şi fără pierderi”.