Vlad Bercu: Organismele internaționale nu țin cont de culoarea guvernului, ci de performața lor economică și asigurarea continuității reformelor.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a dat publicitatii astazi rezultatele unui efort de cinci ani cand a oferit consultanta in afaceri pentru sute de intreprinderi mici si mijlocii. BERD si-a sporit activitatea in Moldova in ultimul an iar saptamana trecuta a anuntat cel mai mare imprumut oferit vreodata Moldovei - 75 de milioane de euro pentru reconstructia drumurilor.
Atmosfera politica din tara joaca vreun rol atunci cand BERD decide ce proiecte lanseaza?
1 milion si jumatate de euro timp de 5 ani este valoarea consultatiilor pe care le-a oferit Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, prescurtat BERD, intreprinderilor mici si mijlocii. Veronica Arpintin, director national al progamului pentru Servicii si Consultanta in Afaceri al BERD spune ca in total au fost ajutate peste 250 de companii. S-a dat prioritate intreprinderilor care au rezistat pe piata moldoveneasca nu mai putin de 2 ani.
Veronica Arpintin: „Daca la o intreprindere vanzarile sunt slabe, prima ce vine in gand e ca e nevoie de promovare sau publicitate masiva. Dar adresandu-se la un consultant, poate fi descoperit ca problema nu este in lipsa de activitati de marketing, dar in organizarea neeficienta a logisticii intreprinderii. Deci marfa nu ajunge pur si simplu la cumparator.”
Unul din beneficiarii programului de consultanta finantat de BERD este o intreprindere fondata in 1998, specializata in vanzari de calculatoare. Reprezentantul ei, Veselin Robidal spune ca a cerut ajutorul bancii dupa ce a constatat o reducere masiva a vanzarilor. Iar BERD i-a sugerat solutiile salvatoare.
Veselin Robidal: „Una din ele a fost sa facem un studiu de piata, sa vedem care este concurenta. Al doilea, a fost sa introducem ceva nou in brandul nostru, un design nou, mai revolutionar, lumea sa ne perceapa mai usor, sa fim mai competitivi pe piata. Plus la asta ne-au ajutat sa stabilim o strategie de promovare, in media, la radio si un pas foarte important, ne-au ajutat sa ne consolidam pagina web. De la zero. Ea exista, dar nu corespundea cerintelor actuale.”
Veselin Robidal spune ca dupa un an, vanzarile companiei sale au crescut de 2 ori.
Pentru ca suntem in prag de alegeri parlamentare, l-am intrebat pe analistul economic Vlad Bercu, redactor-sef la ziarul ECO, daca finantatorii internationali tin cont de stabilitatea politica in Moldova atunci cand acorda ajutor consultativ sau chiar granturi.
Vlad Bercu: „Depinde care va fi atitudinea si ce va face fractiunea respectiva. Daca va respinge toate propunerile care vin din partea guvernului sau care vin din partea finantatorilor atunci va fi stopata finantarea. Comunistii au declarat ca de fapt institutiile internationale au o atitudine selectiva fata de guverne, ca AIE a fost sustinuta mai masiv decat a fost sustinut guvernul comunist. Si este adevarat, pentru ca a fost o deschidere totala a guvernului, ceea ce n-a existat la guvernele anterioare.”
Vlad Bercu spune ca atunci cand ofera asistenta de orice tip, organismele internationale nu tin cont de culoarea guvernului, ci de performata lor economica, credibilitatea si asigurarea continuitatii reformelor.