Borisov și Putin girează înființarea unei societăți mixte în cadrul proiectului Southstream

Demonstrație în timpul vizitei lui Vladimir Putin

În urma negocierilor, Gazprom acceptă reducerea cu 7% a prețului gazelor naturale livrate Bulgariei.
Scurta vizită de lucru a premierului rus Vladimir Putin la Sofia a început cu o întărziere de două ore. Putin a fost întâlnit la Podul Vulturilor în centrul capitalei bulgare de un grup de protestatari. Camioane și automobile ale poliției au încercat să împiedice acțiunea.

Întâlnirea între cei doi prim-miniștri a durat numai 15 de minute. În prezența lor a fost semnat acordul de constituire a societății mixte ce va construi tronsonul bulgăresc al gazoductului „Southstream”. Cele două părți vor deține câte 50 la sută din capital.

De dragul realizării proiectului, „Gazprom”-ul a acceptat, se pare, ieftinirea cu între 5 și 7 procente a prețului gazelor vîndute Bulgariei începând din decembrie 2012 când expira actualele acorduri. Experți ai concernului afirmă că prețul preferențial la care Bulgaria cumpără acum gazele reduce profitul „Gazpromul”-ui cu 89 de milioane de dolari pe an.

În centrul convorbirilor s-a situat proiectul nuclear „Belene”. Cel petrolier Burgas-Alexandroupolis, va mai aștepta trei luni avizul experților în probleme de mediu.