16.11 - București: Demiterea directorului general al vămilor

Traian Decebal Remeș

Nini Săpunaru nu are calitatea de expert vamal necesară ocupării postului de director al DGV, prevăzută de legea funcţionarului public

16 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; reporter: Radu Stănescu).

Demiterea directorului general al vămilor.

Conflictul dintre ministrul finanţelor Decebal Traian Remes şi Nini Săpunaru, pînă ieri directorul general al vămilor a fost tranşat de Remes printr-o manevră care l-a luat prin surprindere pe Nini Săpunaru. Acesta a convocat astazi presa pentru a denunţa, ceea ce el consideră „ilegalitatea măsurii prin care a fost demis”. Dacă ministrul finanţelor refuză să facă declaraţii, spunind că asemenea probleme nu se rezolvă prin intermediul presei, Eugen Iordăchescu, directorul direcţiei juridice din ministerul finanţelor considera demiterea lui Nini Săpunaru, perfect îndreptăţită.


Ministerul finanţelor justifică eliberarea din funcţie a lui Nini Săpunaru prin faptul că acesta nu ar îndeplini condiţiile prevăzute de lege privind ocuparea postului de director al direcţiei generale a vămilor. Mai exact, Săpunaru nu are calitatea de expert vamal necesară ocupării postului de director al DGV prevăzută de legea funcţionarului public, adoptată anul trecut. Aceste precizări au fost făcute pentru Europa Liberă de Eugen Iordăchescu, directorul direcţiei juridice din Ministerul Finanţelor. El ne-a mai declarat că ordinul de restructurare a DGV este anterior emisiunii televizate în cursul căreia s-a consumat o dispută aprinsă între Ministerul Finnţelor Decebal Traian Remeş şi fostul său coleg de partid, Nini Săpunaru. Acea emisiune televizată a fost considerată de unii observatori drept scinteia care a provocat eliberarea din fucţie a lui Săpunaru. (...)

La rindul său, NiniSăpunaru spune că demisia sa are puternice conotaţii politice, afirmaţie susţinută şi de PNL, fostul partid al ministrului finanţelor: „Nu am cum să nu remarc subtratul politic al acestui gest. Ar fi trebuit, probabil să ma aştept la acest gest. Cînd în mijlocul unei dezbateri politice televizate am fost ameninţat cu demiterea, fără nici un temei. Dar am crezut în bunul simţ al omului Remeş şi în corectitudinea ministrului Remeş. Ar fi trebuit probabil să ma aştept la un nou atac josnic.” (...)

Pe de altă parte, PNL a sărit imediat în sprijinul lui Săpunaru. Prim vicepreşedintele PNL, Valeriu Stoica a declarat că demiterea lui Nini Săpunaru de la conducerea DGV este ilegală şi că preşedintele partidului, Mircea Ionescu Quintus îi va cere premierului Mugur Isărescu să-l determine pe ministrul finanţelor Decebal Traian Remeş să revină asupra acestei măsuri. (...)