Voronin și „esența luptei” (Comunistul).
Adinc, mistic şi de nepatruns este sufletul moldoveanului. E o cutie neagra pe care o pot descifra foarte puţini aleşi, iar autorii de sondaje nu fac parte din aceasta categorie, scrie Constantin Tanase în cotidianul Timpul. La intrebarea daca au participat sau nu la referendumul din 5 septembrie, 3 % din respondenţii unui sondaj au raspuns „nu ştiu. Iaca aşa”, citează Tănase, nu stiu, poate am fost, poate n-am fost, de unde să ştiu eu? Editorialistul incheie scriind ca moldovenii stiu ca e o rusine sa votezi comuniştii, dar votează cu ei. Iata de ce trebuie sa fim atenţi cum intelegem sondajele.
Pavel Păduraru a adunat motivele pentru care PCRM ar fi creat condiţii ca tot mai multi moldoveni sa-si abandoneze ţara si cat mai putini sa se intoarcă. 1. Banii munciti de emigranti asigurau bugetul Moldovei. 2. Politicienii puteau spăla bani. 3. În Moldova ramaneau batranii care, de regulă, votează Partidul Comunistilor. 4. Multe firme de turism protejate, estorcau multi bani de la Moldoveni. Păduraru scrie ca oamenii au fost fugăriţi de Lucinschi, dar lui Voronin i-a convenit situaţia.
Viorel Mihail scrie in Saptamana ca din cauza celor 30 la suta de indecişi, ultimul sondaj IMAS arata ca de faptul acum Parlamentul are 70 de deputaţi. 25 ai PLDM, 24 ai Partidului Comunistilor, PD 11 şi zece liberali. El scrie ca dacă comuniştii vor trudi ca nebunii în această campanie electorală, vor lua 20 din cele 31 de mandate ramase.
Ziarul Comunistul publica un interviu cu Vladimir Voronin. El spune ca esenţa luptei de pana pe 28 noiembrie este ca la guvernare sa vina nu un partid, dar principalul stapin al Moldovei, maria sa poporul.
Moldova Suverana se intreabă: daca Partidul Liberal indeamna oamenii in varsta sa nu iasa la votare pentru ca ar fi incapabili sa aleaga, de ce atunci in lista lor de candidati isi au locul pensionari si oameni in etate? Cati ani are cel ce e in capul listei?
Nicolae Negru scrie in Jurnal de Chisinau ca se vede ca lui Filat i s-a urcat intr-adevar ceva la cap daca nu a gasit de cuviinta sa-l informeze pe presedintele Moldovei despre evenimentul de la Bucuresti. Atitudinea lui va ingreuna cu mult formarea unei viitoare alianţe. Iar Petru Bogatu scrie ca la 28 noiembrie nu avem dreptul la eroare. Nu de alta, dar s-ar putea sa nu mai avem timp s-o indreptam. Rusia a lansat imptriva noastr un atac ucigator, care nu este intotdeauna vizibil cu ochiul liber, incheie autorul.