O încurajare datorată transformărilor democratice din Moldova

Igor Munteanu

Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluţie în sprijinul unor alegeri libere corecte în Moldova, care să contribuie la crearea unui guvern „puternic şi stabil” după 28 noiembrie. Rezoluţia, promovată de preşedintele Comitetului pentru politica externă, senatorul democrat John Kerry şi senatorul republican Dick Lugar, vorbeşte despre progrese „tangibile” făcute de guvernul ultimului an.

Cei doi senatori americani au promovat rezoluţii asemănătoare înainte de toate alegerile ultimilor ani în Moldova, începând cu 2005. Europa Liberă l-a întrebat pe ambasadorul Moldovei la Washington, Igor Munteanu care sunt diferenţele.

Igor Munteanu: Dacă putem compara textele rezoluţiei din 19 noiembrie şi ale altor rezoluţii care au fost vocalizate înainte de alegerile din 2009, putem vedea deosebiri semnificative de stilistică şi de mesaj. În anul 2009, era important ca rezoluţiile să afirme necesitatea aplicării standardelor democratice la organizarea alegerilor, păstrarea normelor democratice în cadrul procesului politic. În anul 2010, mesajul de bază pe care Senatul îl plasează în această rezoluţie este legat de continuarea reformelor după aceste alegeri, de anumite promisiuni chiar de suspendare a restricţiilor comerciale Jackson-Vanik, de afirmarea realizărilor pe care nimeni nu le poate nega aplicate de guvernul Filat în anii 2009-2010 şi aceste lucruri, evident, fac o diferenţă majoră. Mesajul de încurajare care este transmis de către Senatul Statelor Unite alegătorilor şi clasei politice din Republica Moldova porneşte de la afirmarea faptului că Republica Moldova a săvârşit o importantă transformare în ultimul an de zile şi că se găseşte pe un curs clar şi solid de transformare democratică şi de trecere spre economia de piaţă.

Europa Liberă: Rezoluţia Senatului american vorbeşte în câteva pasaje despre progresele din ultimul peste un an pe calea integrării europene a Republicii Moldova. Cum au evoluat relaţiile Moldovei cu Statele Unite în ultimul an?

Igor Munteanu: A fost semnat un acord cu privire la oferirea garanţiilor pentru investiţiile americane în Republica Moldova, a început implementarea acordului sprijinit de către corporaţia Millennium Challenge pentru Republica Moldova. Abia din septembrie acest instrument important de asistare a proiectelor de infrastructură în Republica Moldova a pornit. A fost o vizită a primului ministru Vlad Filat în ianuarie 2010 în Statele Unite, care s-a încununat cu succes şi cuvinte de încurajare, de laudă la nivelul cel mai înalt din partea Departamentului de Stat şi înalţilor demnitari ai Statelor Unite. Din păcate, însă, multe lucruri nu s-au putut realiza şi datorită pregătirilor neîncetate pentru alegri. Din acest motiv, cred că rezoluţia Senatului sumarizează realizările de bază care s-au înfăptuit şi au fost constatate de către administraţia americană şi, în acelaşi timp, pune cărămizile necesare pentru continuarea şi aprofundarea dialogului politic pentru anii viitori. Republica Moldova are nevoie de o guvernare stabilă şi democratică pentru ca să relanseze acest dialog la începutul anului viitor.

Europa Liberă: S-au deschis şi în Statele Unite mai multe secţii de votare pentru alegerile din 28 noiembrie faţă de alegerile din anul trecut?

Igor Munteanu: Evident. Cred că ar trebui să traducem această autorizare din partea administraţiei americane pentru deschiderea celor opt secţii de vot în Statele Unite ca pe un gest important de consolidare a procesului democratic. Republica Moldova are foarte mulţi compatrioţi care au decis să locuiască în Statele Unite, mulţi dintre ei au obţinut şi cetăţenia americană. Estimăm la aproximativ 70 de mii numărul cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în diverse state ale acestui continent american. Evident, participarea lor la vot a pornit de la dezideratul de încurajare a implicării diasporelor în procesul politic din Republica Moldova şi garantarea dreptului lor constituţional de a participa la procesul politic. În numele ambasadei, am efectuat o serie de vizite în mai multe state unde se găsesc comunităţi de moldoveni, am descoperit peste tot un spirit de entuziasm şi de interes clar manifestat faţă de procesul politic din Republica Moldova şi estimăm o rată de participare importantă la aceste alegeri din 28 noiembrie.