Existenţa a peste 9 milioane de români care potrivit unor sondaje recente, trăiesc sub pragul sărăciei, reprezintă o gravă problemă naţională.
23 noiembrie 2000
Actualitatea. (Comentariu de Octavian Paler).
Migrene politice, cauze şi efecte.
„...Neîndoielnic, bilanţul actualei puteri este negativ. Spre deosebire de preşedintele ţării care declara recent la o televiziune că nici economia, nici sărăcia nu reprezintă adevărata problemă a României, eu cred că existenţa a peste 9 milioane de români care potrivit unor sondaje recente, trăiesc sub pragul sărăciei, reprezintă o gravă problemă naţională.
În preajma alegerilor, starea de spirit a străzii este mai rea astăzi decât în ajunul altor alegeri. (...) Acum există pericolul substituirii votului raţional, lucid cu un vot pe care l-am numit impulsiv, deoarece e mai periculos decât un simplu vot negativ. Presupune năduf, dorinţa de a pedepsi. Riscurile unui vot impulsiv sunt cu atât mai mari cu cât mizeri, ajunsă endemică, dezamăgirile şi corupţia au zdruncinat grav încrederea multora în valorile democraţiei...
(...) Expresia cea mai clară a acestei dezamăgiri este creşterea extremismului, în sondaje. Pot fi comparate procentele cu care era creditat partidul România Mare cu patru ani în urmă şi astăzi.
Votul impulsiv este egoist..., dacă se ajunge la un Parlament fără opoziţie reală, cu un PDSR discreţionar şi cu un partid extremist ca PRM, ajuns al doilea partid am devenit cred, o problemă, poate cea mai gravă a estului european.
De aceea sper că alegerile de duminică nu ne vor arunca într-o fundătură”.