Nadira Isayeva - o ziaristă independentă model

La ceremonia de acordare a premiilor la New York

Redactoarea-șefă a unui săptămînal din Daghestan distinsă cu Premiul pentru Libertatea Presei.

Noaptea trecută, la New York, au fost decernate Premiile Internationale pentru Libertatea Presei, acordate de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor. Printre laureaţi se numărăr iranianul Mohammad Davari şi jurnalista rusă Nadira Isayeva, redactor şef al săptămânalului „Cernovik” din Daghestan. Relatarea corespondentului Europei Libere la New York, Nikola Krastev este rezumată de Ileana Giurchescu:

Au fost onoraţi patru jurnalisti (ceilalti doi laureaţi vin din Etiopia şi Venezuela) pentru curajul de a apăra libertatea presei în faţa ameninţărilor, brutalităţii şi chiar cu riscul de a fi închis.

Premiul este desigur recunoaşterea acestor merite dar şi o ocazie de a dezbate, din noua, starea presei în lume şi presiunile la care sunt supuşi ziariştii.

Nadira Isayeva, în vârstă de 31 de ani, conduce săptămânalul de limbă rusă „Cernovik”, care apare în Daghestan, regiune volatilă şi violentă din Caucazul de nord.
Nadira Isayeva


Isayeva, precizează Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, şi-a pus mereu securitatea în pericol pentru că a scris despre brutalitatea metodelor folosite de trupele care combat terorismul în regiune.

Când a sosit săptămâna trecută la New York, în aşteptarea ceremoniei din această seară, a fost oprită de funcţionarii americani de la graniţă. Cum a mărturisit singură, poate pentru că nu avea invitaţia oficială deşi avea o viză americană, poate din cauza aparenţelor. Isayeva este musulmană şi poartă costume tradiţionale, inclusiv îşi acoperă capul. Cu toate acestea, declară Nadira Isayeva, lumea la New York pare mult mai tolerantă faţă de musulmani decât în Daghestan.

Nadira Isayeva a studiat economia şi a început să scrie pentru „Cernovik” în 2004, un an după înfiinţarea săptămânalului.
După ce a preluat conducerea publicaţiei, „Cernovik” a devenit treptat una din puţinele publicaţii independente din Daghestan. Şi foarte populară deşi tipărită în numai 12 mii de exemplare.

Săptămânalul relatează des despre abuzurile forţelor de ordine. Invocând legea împotriva extremismului, adoptată în 2008, autorităţile locale au deschis o anchetă penală împotriva Nadirei Isayeva după ce în „Cernovik” a fost publicat un interviu cu Rappani Khalilov, fost lider rebel acuzat de corupţie şi nepotism.
Dacă este găsită vinovată ar putea fi condamnată la închisoare. Până la 8 ani.

Foarte des, „Cernovik” este descrisă drept o publicaţie de opoziţie – descriere respinsă de Isayeva. Ea tinde spre un săptămânal echilibrat şi echidistant, după exemplul publicaţiei naţionale „Vedomosti”.

„Vedomisti” este modelul nostru numai că în Daghestant este foarte greu să te concentrezi pe probleme de economie. Regiunea nu prea are economie şi dacă vorbim de afaceri locale ele pot fi rezumate astfel: subvenţii şi corupţie – declară Nadira Isayeva. De aceea, săptămânalul se concentrează mai mult pe probleme de drepturile omului, fiind etichetat, în consecinţă, de publicaţie de opoziţie.
În opinia Nadirei Isayeva, Moscova distruge moralul tinerilor din Daghestan prin politica de subvenţii.

„Toată lumea s-a obişnuit să trăiască din subvenţii dar cel mai mult tinerii, care au un singur vis, să obţină un loc de muncă în aparatul de stat. Pentru că acesta garantează o carieră: nu prin muncă , ci prin corupţie”, declară Nadira Isayeva.