Rezultatul repetă aproape fidel scenariile electorale pe care majoritatea sondajelor de opinie le-au oferit în ultimele luni.
27 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Neculai Constantin Munteanu).
Coşmarul democraţiei romanesti.
Romania îşi trăieşte coşmarul ales în mod democratic. In al doilea tur de scrutin se vor întilni Ion Iliescu, un fost activist comunist cu ştate vechi in nomenclatura de partid, aflat mereu la conducerea unui judeţ, unui tineret comunist, sau a unei edituri, şi Corneliu Vadim Tudor, un fost care, după cum ne promite de 10 ani va fi „mai mult decăt atît”. Romanii au fost la urne şi de acolo, ca în cazanul vrajitoarelor a ieşit acest compus mortal.
Rezultatul repetă aproape fidel scenariile electorale pe care majoritatea sondajelor de opinie le-au oferit în ultimele luni. Cine a vorbit despre conspiraţii sociologice şi manipulări prin statistici a fost de doua ori frustat: din urne au ieşit cu precizie marii cîştigători indicaţi de cîteva săptămîni de sondajele de opinie şi e greu de spus dacă aceasta a fost forţarea realităţii pe care au descris-o cu atîta precizie.
Sala parlamentara a început să-i primească pe noii actori politici. Ei îşi ocupă locurile nu fără un tremur de frică la gîndul că alianţele sau adversităţile politice vor fi mult mai violente decăt în fostul legislativ. Liberalii desprinşi de CDR marii învingători ai fostei coaliţii de guvernare, însă preţul, cum se vede, a fost execuţia publică a ţărăniştilor. (...)
Este sigur ca cei doi candidaţi (din turul doi) vor scoate din mînecă aşii pe care i-au păstrat pentru acest moment. Si nu sunt puţini. Ion Iliescu, de pildă, a vorbit pînă acum în campania electorală despre necesitatea majorării pensiilor cu 50%, a salariilor, despre crearea unui milion de locuri de muncă şi are ezitări mari în ceea ce priveşte continuarea privatizării. Este neclară care vor fi resursele pentru asemenea politică socială şi de unde vor veni fondurile, cîtă vreme negociarea cu FMI stagnează, iar visteria are bani doar pentru combustibilul din aceasta iarnă.
La rîndul lui C.V. Tudor a promis că va impune ordinea cu cătarea puştii, că îi va expropria pe îmbogăţiţii regimurilor anterioare şi că va renegocia relaţiile Romaniei cu instituțiile financiare internaţionale.
Este cert că daca Ion Iliescu va cîştiga turul al doilea rămîne de negociat structura viitoarei coaliţii. (...) PDSR-ul vrea să guverneze, cum a mai făcut-o bazîndu-se pe o majoritate parlamentară însă ar trebui, conform cerinţelor liberale, sa-i adune sub aceiaşi pălărie măcar pe unguri şi pe liberali, daca nu cumva şi pe oamenii lui Petre Roman, variante care le par la fel de neplacute lui Adrian Năstase ca şi lui Ion Iliescu.
În ceea ce îl priveste pe C.V. Tudor, el se închipuie pregătit din naştere să conducă, vorbeşte despre Romania europeană şi despre concertul naţiunilor însă vrea exproprieri dar şi întărirea proprietăţii, este pregătit pentru orice promisiune însă nu va putea guverna decît cu PDSR-ul. Celelalte partide sunt adversari naturali ai PRM-ului, iar C.V. Tudor nici nu vrea să îşi imagineze cum ar fi să facă o opozitie alături de UDMR sau PNL. VadimTudor îşi desface larg braţele şi nici el nu ştie dacă pentru a îmbrăţişa un viitor aliat sau pentru a-l sufoca.