Un vot negativ care trebuie luat în seamă și analizat.
29 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).
Șocul C.V. Tudor și explicațiile sale.
Continuă să şocheze scorul neaşteptat de mare înregistrat de PRM şi de liderul acestuia pentru Cotroceni, C.V. Tudor. Psihologi, specializaţi în studierea comportamentului subconştientului colectiv al psihologiei maselor susţin o teză foarte interesantă: votul dat PRMului şi lui Vadim Tudor este unul de tip „bingo”, alegătorii acestora fiind conştienţi că se întrec cu hazardul, dar contînd totuşi pe un cîştig norocos şi fulgerător.
Cei care cunosc mecanismele psihologiei colective şi studiaza fenomenele de masă au fost luaţi prin surprindere de succesul liderului PRM. Ei explica ascensiunea rapidă a lui Corneliu Vadim Tudor în mare pare prin nemulţumiri de ordin social. Profesorul Adrian Neculau, şeful catedrei de psihosociologie de la Universitatea Iaşi pune pe seama celor marginalizaţi, frustrați, fără perspectivă, votul masiv acordat lui Vadim Tudor la scrutinul de duminica. Dar, după cum argumentează şi alţi sociologi sau psihologi, la aceste nemulţumiri care au depăşit o anumită limită contribuie şi cultura de tip „Bingo” asimilată în ultima perioadă de tot mai multi romani care, în absenţa unei soluţii de viitor aşteaptă o minune din partea hazardului.
A. Neculau: „E un vot negativ care trebuie luat în seamă şi analizat. Deci e o nevoie de ordine, de încredere, de siguranţă. Si la aceasta nevoie de ordine, trebuie răspuns în acelaşi mod, cu seriozitate. Altfel, iată s-a lăsat loc acestui tip de discurs. Mai e ceva: cultura noastră, în sfîrşit, a fost invadată de o cultura de tip „Bingo”. A marii lovituri. A cîştigului dintr-o dată. Norocul, şansa, nu ştiu cum s-o numesc. Care a fost alimentată de mas media şi iată, s-a ivit deodată „şansa”. (puneti toate cuvintele astea între ghilimele). S-a ivit şansa, omul care oferă o „alternativă” dintr-o dată la toată mizeria aceasta.
O explicaţie similară ne-a dat și Marius Lazăr conferenţiar la catedra de sociologie a Universităţii din Cluj, care este de părere că Vadim Tudor şi-a construit cu greu imaginea de erou popular şi lider salvator. Imagine pe care mizează electoratul care a încercat deja cele doua soluţii: Iliescu şi forţele democratice şi care acum joacă totul pe o carte pe care o crede „salvatoare”.
Marius Lazăr: „Tonul de şuetă populară, de galerie a permis identificarea lui cu un erou, hai să zicem, popular. Cam în zona asta şi-a construit el imaginea şi fără îndoială este vorba de o imagine premeditată, în bună măsura elaborată şi construită după multe observaţii şi muncă. Corelate cu frustrările, cu, hai sa zicem, cu un orizont de aşteptare şi de înţelegere destul de redus, a dat acest fenomen Vadim. Lumea nu mai are răbdare să aştepte. Lumea crede că nu mai poate să asculte nici de mesajele oneste care spun că nu sunt prea multe lucruri de făcut şi că trebuie mult de lucru, mai există un strat de mentalitate şi cred că acest lucru s-a observat pînă acum, care ţine de o anumită sensibilitate la soluţiile de tip „Bingo”. Am senzaţia că s-a încercat un vot de tip „Bingo”, un vot „salvator”...
Sociologul Marius Lazăr este de părere că în condiţii normale un lider naţionalist de nuanţă fascistă cum este vadim Tudor nu poate obţine mai mult de 5 %, dar că acum, datorită nemulţumirilor acumulate în ultimii 10 ani, răstimp în care tranziţia nu a apucat să îşi arate şi efectele pozitive, oamenii au reacţionat într-un mod diferit. Specialistii argumentează că în situaţii de criză electoratul preferă personalităţile autoritare care promit regimuri de mînă forte.
Dar ce fel de tip de criză traversează acum Romania, în afara celei economice ?
Profesorul Adrian Neculau: „E o criză profundă, e o criză a instituţiilor, e o criză de cultură organizaţională şi o e o criza a personalităţilor, a actorilor sociali. Cele trei elemente sunt în corelaţie între ele. Nu poti să schimbi structurile dacă nu ai o cultura organizaţională, o cultura socială şi daca n-ai indivizi care să fie dispuşi să se schimbe. Nu poţi să schimbi cultura dacă nu ai instituţii corespunzătoare şi indivizi care să fie dispuşi. Nu poţi să schimbi individul, personalitatea, dacă el nu are contextul în care să se manifeste.”
A fost Adrian Neculau, şeful catedrei de psihosociologie de la Universitatea Iasi. Specialiştii cu care am stat de vorba pun pe seama apariţiilor televizate din ultima perioada ascensiunea lui Vadim Tudor. Dezbateri în care acesta a spus ceea ce ştia toata lumea pe un ton autoritarist cu soluţii de mînă forte, despre care însă electoratul care l-a votat pe liderul PRM nu ştie ce efecte ar putea avea.