William Hill, a declarat astăzi la o conferinţă de presă, că garnitura nu conţine arme şi muniţii, ci doar echipament logistic.
28 noiembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
O garnitură de tren cu echipament logistic rus părăsește Transnistria.
O garnitură de tren cu echipament militar al grupului operativ de trupe ruse, cantonate în stânga Nistrului, a părăsit în seara zilei de astăzi Republica Moldova. Garnitura, care a pornit de la Tiraspol în prima jumătate a zilei de ieri, a staţionat mai mult de 24 de ore la graniţa cu Ucraina, fără a putea tranzita teritoriul acesteiea spre Federaţia Rusă. Din cauza îngheţurilor, care a urmat ploilor din zilele trecute, liniile de înaltă tensiune de pe teritoriul ucrainean, de la care se alimentează locomotivele electrice, au fost acoperite cu gheaţă şi s-au rupt pe mai multe segmente. Repararea lor a durat pe parcursul întregii zile.
Această explicaţie a fost oferită ziariştilor astăzi de către purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, Dmitri Petrenco. El a declarat, că Executivul moldovean a eliberat anterior Rusiei permise speciale pentru evacuarea din Republica Moldova a zece garnituri de tren cu patrimoniul militar al fostei armate a 14-cea. Pentrenco a menţionat, că în permis trebuie să fie indicate numărul de vagoane, tonajul şi componenţa încărcăturii. În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus, că partea rusă urma să facă acest lucru mai târziu, când vor fi încărcate toate vagoanele.
Potrivit unor surse militare de la Chişinău, citate de agenţia BASA-press, garnitura de tren, care a plecat astăzi spre Federaţia Rusă, conţine 50 de vagoane. Deşi iniţial existase presupunerea, că vagoanele vor fi încărcate cu armament şi muniţii din dotarea grupului operativ de trupe ruse, aceasta nu s-a confirmat.
Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a declarat astăzi la o conferinţă de presă, că garnitura nu conţine arme şi muniţii, ci doar echipament logistic. Autorităţile de la Tiraspol nu s-au opus evacuării acestuia. Precedenta partidă de patrimoniu militar rusesc a fost evacuată din Republica Moldova în noiembrie 1999, înainte de summitul OSCE de la Istanbul, la care Rusia s-a angajat să-şi retragă definitiv, până la sfărşitul anului 2002, trupele şi armamentul din Transnistria. În noiembrie 1999, de asemenea, a fost evacuat echipament logistic.
Menţionând că Rusia reia procesul de retragere doar în preajma unor reuniuni importante ale OSCE, William Hill a regretat astăzi faptul, că la un an de la adoptarea deciziilor de la Istanbul, aceasta este prima partidă din patrimoniul militar, pe care Moscova îl evacuează. Până în prezent Federaţia Rusă a amânat de nenumărate ori prezentarea unui grafic al retragerii.
La conferinţa de presă, William Hill a confirmat, că în cadrul reuniunii Consiliului de miniştri ai OSCE, care s-a încheiat astăzi la Viena, nu s-a reuşit adoptarea unei rezolţii privind conflictele regionale din Europa, inclusiv cel din Transnistria. Între altele, documentul urma să conţină referiri la procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean şi procesul de retragere din regiune a trupelor şi armamentului rusesc. Hill a explicat nereuşita de la Viena prin faptul, că delegaţiile rusă şi moldoveană au exprimat puncte de vedere contradictorii în aceste probleme. Hill nu a precizat şi alte detalii.
În alt context, şeful Misiunii OSCE a spus, că organizaţia pe care o reprezintă este în măsură să asigure financiar, din fondurile oferite de statele membre, evacuarea trupelor şi armamentului rusesc. El a precizat, că pe conturile bancare ale OSCE au fost virate deja două milioane de dolari din cele 30 de milioane, pe care s-a arătat dispus să le aloce pentru retragere Guvernul Statelor Unite. Anterior mai multe ţări membre ale OSCE, printre care Marea Britanie, Olanda şi România, au declarat că vor oferi diferite sume imediat ce va fi prezentat un grafic al retragerii.
Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.