30.11 - București: PNL prezintă la negocierile cu PDSR un pachet de condiții

Valeriu Stoica

17 măsuri de dezvoltare economică şi consolidare instituţională

30 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea)

PNL si PD s-au întilnit astazi pentru a discuta oferta făcută în memorandumul PDSR. Cel mai prompt este răspunsul liberalilor care s-ar prezenta la negocierile cu PDSR cu un pachet 17 măsuri de dezvoltare economică şi de consolidare constituţională.
Reporter : Liana Ionescu

PNL merge la negocierile cu PDSR cu un pachet cu 17 măsuri de dezvoltare economică şi consolidare instituţională. Prim vicepreşedintele PNL Valeriu Stoica spune că acesta constituie o bază de negociere şi că nu este obligatoriu să fie preluate toate în programul de guvernare. Iată primele dintre ele:

Valeriu Stoica : aducerea inflaţiei la un nivel de sub 25 % în anul 2001; controlul deficitului bugetar care nu trebuie să fie mai mare de 3 % din PIB. Reducerea arieratelor, continuarea privatizărilor din industrie şi a bancilor de stat, termenele convenite prin acordul PSAL, finalizarea privatizării celor 64 de întreprinderi pînă la 1 mai 2001.

EL : Alte măsuri se referă la privatizarea utilităţilor publice şi a monopolurilor de stat, continuarea reformei fiscale şi dezvoltarea IMM-urilor, aplicarea legii pensiilor de la 1 aprilie 2001, introducerea scrutinului mixt pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, începînd din alegerile din 2004, restrîngerea imunităţii parlamentare la exercitatea votului şi la declaraţiile politice. În opinia PNL cele 17 măsuri de politică economică şi socială sunt menite să ducă la îndeplinirea obiectivelor esenţiale ale Romaniei pe termen lung şi mediu.(...)

Conducerea Partidului Democrat a aprobat astazi constituirea blocului opozitiei democratice şi a decis să continue discuţiile în primul rînd cu celelalte partide ale opozitiei, pentru formarea unui pachet parlamentar solid, de greutate mai mare ca PRM în vederea sprijinirii guvernului PDSR.

Vicepreşedintele PD, Bogdan Niculescu Duvăz a reluat solicitarea făcută ieri de vicepreşedintele Traian Băsescu de a fi înscrise în programul de guvernare, între altele, continuarea procesului de integrare în Uniunea Europeană şi programele cu Banca Mondială şi FMI.
(...)
In ceea ce priveşte sprijinul politic care ar putea fi acordat PDSR-ului, UDMR subscrie la priorităţile formulate de PNL.
(...)