Temeri la București privind un nou blocaj la Chișinău

Necesitatea solidarității și maturității partidelor pro-europene
Liderii politici de la Bucuresti se tem că alegerile din Republica Moldova ar putea determina un nou blocaj la Chisinau. Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi a facut o declaratie de incurajare pentru partidele din Alianata pentru Integrarea Europeana, chiar daca situatia va fi “putin complicata”. In viziunea lui, aceste formatiuni ar trebui sa mizeze in continuare pe pe viitorul european al Republicii Moldova.

“Sper intr-o varianta care sa marcheze apropierea Republicii Moldova de Romania si de Uniunea Europeana” a declarat la rindul sau Crin Antonescu, liderul liberalilor romani.

Dupa sedinta de conducere a partidului de guvernamint din Romania, vicepresedintele democrat-liberalilor, Cristian Boureanu a vorbit despre necesitatea “solidaritatii si maturitatii” intre partidele care formeaza Alianta pentru Integrare Europeana.

In schimb presedintele socialistilor romani, Victor Ponta socoteste ca deocamdata este greu de vorbit despre ‘depasirea crizei” din Republica Moldova, devreme ce comunistii detin “pachetul de control”.

Vasile Dincu, presedintele IRES, Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, institut care a realizat sondajele la iesirea de la urne, a explicat pe de alta parte ca societatea moldoveneasca nu s-a eliberat de frica, de aceea a votat in asa mare masura Partidul Comunistilor. Tot pe seama fricii a pus sociologul Dincu si eroarea sondajelor la urne, afirmind ca oamenilor le-a fost teama sa spuna ca au votat cu partidul lui Voronin. Seful IRES crede ca moldovenii sint precum “canarul care a fost eliberat din colivie” si care in primele zile dupa eliberare sta pe loc fiindca nu stie sa zboare.