„Ei șed la masă și se sfădesc, iar la țară oamenii șed și îi ascultă”

Majoritatea trecătorilor intervievați la Chișinău susțin că partidele trebuie să găsească o limbă comună și să coopereze pentru satisfacerea nevoilor oamenilor.
Cei care duminică şi-au făcut datoria de cetăţean la urna de vot nădăjduiesc că noii aleşi nu le vor înşela aşteptările şi vor găsi o cale ca să evite alte alegeri anticipate. La gara din centrul Chişinăului stau de vorbă cu cîţiva alegători care îşi aşteptau autobuzul.

Vera din Căinari: Îi părere de rău că nu se pot înţelege ei înde ei, iată ce...

Olga, Ştefan Vodă: Ei se bat unul cu altul şi nu ştiu ce să aleagă. Ei singuri nu ştiu cine şi care bucată mai mare să ieie...

Europa Liberă: Acuma ce este important să rezolve noii deputaţi?

Olga: Important e aceea ca să avem capul ţării să ne conducă, să avem o bucăţică de lucru, să avem o bucăţică de pîine de mîncat, nu...

Vera: Noi, facem ca acela, aşteptăm pensia, şi pînă la pensie n-ajunge...

Nicolae din Căuşeni: Nouă ne trebuieşte aici să aibă oamenii ce mînca, nu în Europa să se ducă... tineretul s-a dus, dar ce faci cu bătrînii? De aceea trebuie să găsească o limbă comună partidele între dînşii, ca ei să conlucreze pentru oameni, nu pentru dînşii, de-atîta oamenii i-au ales. Cum vă gîndiţi dvoastră, dacă ei şed la masă, la tratative şed şi se sfădesc că eu vreu aceia, vreu aceia, negîndindu-se la oamenii ceilalţi care şed la ţară şi-i ascultă. Păi, pentru ce i-am ales noi? Ca să iasă din impasul ăsta, să iasă din criza economică. Ca să iasă din criza economică asta înseamnă că noi trebuie să găsim limbă comună între dînşii şi să lucreze pentru oameni.

Descumpănită de rezultatele votului de duminică care nu au limpezit lucrurile, precum spera, Ana Velicico din Chişinău nu mai crede într-un deznodămînt fericit al acestor alegeri.

Ana Velicico: Cum o fost, mătincă tot aşa o să fie şi niciun rezultat n-o să fie, nimic bun. Îs tare mulţi la conducere şi nu se înţeleg unul cu altul.

Şi Dumitru crede că un guvern format dintr-un singur partid ar putea mai uşor rezolva problemele oamenilor .

Dumitru: Tot cînd e unul stăpîn e mai bine decît cînd îs mai mulţi. În gospodăria în care cîntă şi găina, şi toţi, de-amu cocoşul trebuie la zeamă...

Alt bărbat însă îl contrazice: „Da de ce, are cum să se sfătuie, e mai bine. O alianţă e mai bună de ce, pentru că-s mai multe capete, dacă o să fie numai unul, acela poate să fie dictator, înţelegeţi. ”

Mai mulţi oameni cu care am stat de vorbă sînt de părere că orice alianţă s-ar constitui, odată ajunse în parlament formaţiunile ar trebui să coopereze, indiferent dacă sînt în opoziţie sau fac parte din coaliţia majoritară.