Decizia Curții Constituționale trebuie pusă în practică în decurs de șapte zile.
Curtea Constitutionala a dispus renumararea voturilor ceruta de PCRM. Presedintele CC, Dumitru Pulbere a declarat ca probele prezentate de PCRM au fost destul de convingatoare. Diferenta intre datele din procesele verbale originale de la CEC si cele din copiile oferite unor concurenti electorali imediat dupa numararea voturilor este uneori destul de mare. In plus, pentru a elucida suspiciunile legate de votul pe liste suplimentare e necesar sa se confrunte aceste liste (care-s depozitate in sacii cu buletinele de vot si procesele verbale) cu listele de baza.
CC a oferit șapte zile pentru renumararea voturilor. Dumitru Pulbere spera ca renumararea se va face mai devreme de 16 decembrie, termenul limita in care CC ar trebui sa se pronunte asupra validarii alegerilor. In caz contrar, termenul va fi prelungit. In 2009, cand s-a facut renumararea la cererea PCRM, procedura a durat 3 zile si s-au cheltuit 7 milioane de lei. Decizia CC a fost luata unanim.
Intr-o prima reactie la TV Publica, Alexandru Tanase, vicepresedintele PLDM, a declarat ca „este un drept al fiecarui concurent electoral sa solicite renumararea voturilor. Dar in 2009 s-au cheltuit cateva milioane din bani publici si nu s-a gasit nimic. E o irosirie de de bani publici. Senzatia mea e ca renumararea voturilor nu va schimba nimic. Procedura de renumarare a voturilor nu va influenta procesul de negocieri intre partide. Nu exista nici o legatura, ar putea doar eventual sa extinda termenul in care CC se va pronunta asupra validarii alegerilor”.
Reprezentanti ai PL au spus si ei ca renumararea e un exercitiu democratic, care nu va schimba însă rezultatul alegerilor și nici nu va influenta negocierile intre partide. Regretabil e ca se vor cheltui niste bani publici