Numărul mai mare decît în 2005 al candidaților nu va schimba radical raportul de forțe din legislativul separatist.
Astăzi este ultima zi de campanie electorală în stânga Nistrului pentru alegerile în Sovietul suprem al autoproclamatei regiuni. Experţi în problema transnistreană, atât de la Chişinău, cât şi de la Tiraspol sunt sceptici că acest scrutin va schimba raportul de forţe în legislativul local, dominat de Partidul Obnovlenie, aflat într-o falsă opoziţie cu liderul administraţiei Igor Smirnov. Analistul politic de la Bender Grigori Volovoi despre modul în care a decurs campania.
Atmosfera campaniei electorale pentru Sovietul suprem nu s-a deosebit prea mult de cea de acum 5 ani. Au persistat şi cazuri de PR-negru şi cazuri de cumpărare a voturilor alegătorilor, spune analistul politic şi jurnalistul de la Bender Grigori Volovoi.
„Impresia mea este că numărul încălcărilor a crescut şi asta are legătură cu faptul că în alegeri participă nu numai 2-3 forţe aşa cum a fost la scrutinul de acum 5 ani. Pentru că pe lângă Partidul Obnovlenie sau partidul Respublika, care îl sprijină pe Smirnov, acum în alegeri participă şi partidul comuniştilor, aflat în opoziţie, precum şi mulţi candidaţi independenţi. Cel mai interesant este că pe aceeaşi circumscripţie concurează, spre exemplu în Bender, mai mulţi candidaţi din aceeaşi formaţiune, spre exemplu din partidul Obnovlenie. Aşa că au existat mai multe plângeri”.
Grigori Volovoi spune că locuitorii regiunii transnistrene au avut acces liber la informaţia despre concurenţii electorali şi că votul lor va fi unul asumat. Totodată, el crede că raportul de forţe din Sovietul suprem de la Tiraspol nu se va schimba într-un mod radical.
Grigori Volovoi: „Alegerile în Parlamentul Moldovei şi alegerile în Sovietul suprem al republicii moldoveneşti nistrene nu vor schimba nimic în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol în sensul mişcării lor înainte. Vor fi nişte paşi mărunţi, nişte decizii neînsemnate, va continua mimarea procesului de negocieri”.