Aproape 95 % dintre persoanele chestionate în cadrul unui sondaj declară că şi-ar dori să emigreze din republica transnistreană autoproclamată.
13 decembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Opțiuni de emigrare ale transnistrenilor.
Dan Ionescu: Deşi privesc cu drag către Rusia, atunci când e vorba să emigreze, transnistrenii au, totuşi, alte opţiuni. Detalii de la Eleonora Lisnic.
Aproape 95 % dintre persoanele chestionate în cadrul unui sondaj, realizat de ziarul tiraspolean „Profsoiuznîie Vesti”, declară că şi-ar dori să emigreze din republica transnistreană autoproclamată. Potrivit ziarului transnistrean, majoritatea respondenţilor au spus, că, dacă ar avea posibilitatea, ar prefera să emigreze în Elveţia, Israel, Ungaria, Cehia sau alte ţări. Doar o singură persoană şi-a împărtăşit dorinţa de a pleca în Federaţia Rusă.
Publicaţia tiraspoleană nu precizează numărul participanţilor la sondaj, în schimb comentează rezultatul acestuia. Astfel, „Profsoiuznîie Vesti” scrie, că populaţia din regiunea transnistreană nu are încredere în administraţia de la Tiraspol, care, îşi permite să aprecieze ziarul sindicatelor, nu este în măsură, dar nici nu doreşte să facă ordine în Transnistria.
Între timp, la Tiraspol au fost anunţate rezultatele alegerilor din 10 decembrie pentru organul legislativ local – Sovietul Suprem. În 42 de circumscripţii au fost aleşi 42 de viitori deputaţi, iar în cea de-a 43-ea circumscripţie, Borisovca, vor avea loc alegeri repetate.
Deocamdată nu se cunoaşte câte grupuri parlamentare va avea Sovietul Suprem şi câte persoane va întruni fiecare dintre ele.
Referitor la alegerile în Sovietul Suprem de la Tiraspol, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a adresat o notă specială adresată Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Ministerul moldovean de Externe califică prezenţa la alegerile din Transnistria a unui grup de deputaţi ruşi drept „o nouă încercare de a sfida eforturile depuse de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi de statele cu statut de mediator la negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol”.
În document se mai apreciază, că prin acţiunile lor de acest gen, deputaţii din Duma de stat de la Moscova prejudiciază credibilitatea Rusiei la tratativele de reglementare a diferendului transnistrean. Ministerul moldovean de Externe mai spune, în nota remisă Ambasadei Rusiei, că prin anumite declaraţii pe care le fac, deputaţii ruşi pun la îndoială deciziile summitului OSCE de la Istanbul, încurajându-i pe liderii transnistreni să se împotrivească acestora. Aceste intervenţii, mai declară Ministerul moldovean de Externe, nu se înscriu în cadrul bunelor relaţii, existente între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Ministerul solicită ca autorităţile ruse să ia atitudine faţă de comportamentul reprezentanţilor Dumei de stat.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Comisia de validare a Senatului României a validat astăzi mandatele a celor 140 de senatori, aleşi la 26 noiembrie, inclusiv pe cel al lui Ilie Ilaşcu, deşi acesta din urmă are încă cetăţenie dublă. Potrivit unor surse, citate de agenţia de ştiri Mediafax, unii membri ai Comisiei şi-au exprimat speranţa, că în acest fel lui Ilaşcu i-ar putea creşte şansele de a fi eliberat din închisoare.