Curtea Constituţională a decis că preşedintele Petru Lucinschi va exercita interimatul în funcţia de şef al statului, dacă Parlamentul nu va alege un nou preşedinte.
14 decembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Dezbateri în jurul alegerilor prezidențiale.
Dan Ionescu: Înainte de a trece la subiectele anunţate, să notăm, că joi preşedintele Petru Lucinschi a adresat o telegramă de felicitare lui George W. Bush, cu ocazia alegerii sale în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Cu această ocazie, domnul Lucinschi şi-a exprimat convingerea, că „relaţiile de prietenie şi colaborare dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, ţară care contribuie la afirmarea valorilor democratice în întreaga lume, se vor consolida şi diversifica în continuare în sprijinul încrederii reciproce”.
Tot astăzi, preşedintele Lucinschi a primit câştig de cauză în chestiunea exercitării interimare a funcţiei prezidenţiale, în eventualitatea dizolvării Parlamentului. Relatează Alexandru Eftodi.
Curtea Constituţională a decis astăzi, că preşedintele Petru Lucinschi este cel, care va exercita interimatul la funcţia de şef al statului, în cazul în care Parlamentul nu va putea alege un nou preşedinte al Republicii Moldova şi va fi dizolvat.
Din cauza unei contradicţii în Constituţie, exista presupunerea, că exercitarea funcţiei de preşedinte interimar va reveni speakerului Dumitru Diacov, sau primului ministru, Dumitru Braghiş. Contradicţia rezulta din articolele 80, 90 şi 91 ale Constituţiei. Pe de o parte, acestea prevăd, că după expirarea mandatului preşedintelui în exerciţiu, această funcţie devine vacantă şi se exercită, în ordine, de preşedintele Parlamentului şi de primul ministru. Pe de altă parte, se precizează că preşedintele Republicii îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales. Mandatul preşedintelui Petru Lucinschi expiră la 15 ianuarie 2001.
În Parlament deputaţii de centru şi de drapta, cu excepţia celor creştin-democraţi, au continuat discuţiile privind alegerile prezidenţiale repetate, programate pentru 21 decembrie. Adunaţi într-o şedinţă, la insistenţa Partidului Forţelor Democratice, ei au decis să aştepte revenirea, mîine, dintr-o deplasare a liderului comunist, Vladimir Voronin, pentru a încerca din nou să-l convingă să-şi retragă candidatura.
Potrivit deputatului PFD, Vitalia Pavlicenco, speakerul Dumitru Diacov, liderul CDM, Mircea Snegur şi liderul PFD, Valeriu Matei le vor propune comuniştilor să înainteze o altă candidatură, care ar putea întruni simpatiile întregului Parlament. O asemenea propunere speakerul Dumitru Diacov le-a făcut-o comuniştilor şi marţi, printr-o scrisoare deschisă. Deputaţii comunişti au calificat drept straniu şi lipsit de logică acest gest, întrucât numărul deputaţilor, care l-au votat pe Vladimir Voronin în prima etapă a scrutinului a crescut de la un tur la altul, liderului comunist lipsindu-i doar două voturi pentru a deveni preşedinte al Republicii Moldova.
Deputaţii creştin-democraţi au insistat astăzi asupra încetării negocierilor cu Vladimir Voronin şi adoptării în regim de urgenţă a iniţiativei lor legislative privind scoaterea în afara legii a Partidului Comuniştilor. Creştin-democraţii consideră, că astfel poate fi evitată alegerea unui preşedinte comunist al Republicii Moldova. Iată ce a declarat astăzi presei liderul PPCD, Iurie Roşca.
Iurie Roşca: „Anume acum pericolul comunist a devenit ca nici odată real. Să nu uităm că experienţa nefastă a acestui secol ne vorbeşte despre cele trei tipuri de totalitarisme – fascismul, nazismul şi comunismul, care au însângerat această epocă şi au provocat milioane de victime. Riscurile pentru Republica Moldova sunt incalculabile şi eu nu aş vrea ca principiile statului de drept, cuceririle democratice, dreptul la proprietate, drepturile omului, perspectivele istorice ale Republicii Moldova să fie pecetluite.”
Vicepreşedintele PFD, Alexandru Moşanu, ne-a declarat, că formaţiunea sa va susţine iniţiativa creştin-democraţilor, întrucât, prin doctrina lor, comuniştii sfidează ordinea constituţională a Republicii Moldova.
Deputatul Vladimir Solonari, din Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, a spus că susţine în principiu interzicerea Partidului Comuniştilor, dar iniţiativa PPCD necesită o analiză minuţioasă, pentru a se stabili, dacă nu contravine principiului pluralismului politic.
Liderul CDM, Mircea Snegur, a refuzat să-şi expună punctul de vedere în acestă problemă. Comuniştii consideră „aberantă iniţiativa creştin-democraţilor”. Vicepreşedintele grupului parlamentar al comuniştilor Victor Stepaniuc: „Partidul cel mai puternic din Republică să-l interzică. Ei sunt o mână de oameni, n-ai cu cine vorbi acolo şi ei vorbesc despre interzicerea Partidului Comuniştilor. Au făcut-o numai fasciştii în Germania şi încearcă s-o facă frontiştii. Dovedesc cine sunt ei – sunt extremişti.”
Mîine expiră termenul regulamentar de înaintare a candidaţilor la funcţia de şef al statului pentru alegerile repetate. Deputaţii de centru şi de centru-dreapta urmează să adopte o decizie privind candidatul pe care-l vor susţine, în caz contrar liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, va rămâne unicul pretendent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.