15.12 - Chișinău: Dezbateri parlamentare în jurul Codului electoral

Iniţiativa privind anularea actualului sistem electoral pe liste de partid şi înlocuirea lui cu sistemul uninominal.

15 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Dezbateri parlamentare în jurul Codului electoral.

Dan Ionescu: Şi astăzi Parlamentul a fost scena unor schimburi de replici dure între deputaţi. Relatează Eleonora Lisnic.

Deputatul independent Grigore Eremei a propus, în debutul şedinţei, ca Parlamentul să revină la proiectul de refinanţare a companiei Glass Container, respins prin vot cu o zi în urmă. Propunerea lui Eremei a fost susţinută de alţi independenţi şi de parlamentarii comunişti, dar voturile lor nu au fost suficiente pentru revenirea la problemă.

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a ţinut să anunţe, că a discutat cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional pentru a verifica veridicitatea unor declaraţii făcute la dezbaterile în problema fabricii de sticlă. Rezidentul FMI, potrivit lui Diacov, ar fi declarat, că deciziile referitoare la reluarea creditării Republicii Moldova nu pot fi influenţate de respingerea proiectului cu privire la convertirea datoriilor companiei Glass Container faţă de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Dumitru Diacov: „Ăsta este un proiect de lege, este o iniţiativă a Guvernului legată de activitatea unei întreprinderi private. Nu se menţine în Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială.”

În mare parte şedinţa a fost consacrată unor propuneri de modificare a Codului electoral. Deputatul independent Ion Morei, cunoscut ca apropiat al preşedintelui Lucinschi, şi-a prezentat de la tribuna centrală iniţiativa privind anularea actualului sistem electoral pe liste de partid şi înlocuirea lui cu sistemul uninominal. Printre avantajele celui de-al doilea sistem, Morei a menţionat şi faptul, că electoratul ar vota pentru oameni concreţi şi nu pentru o listă de partid. Împotriva acestei iniţiative s-au pronunţat toate grupruile parlamentare, cu excepţia independenţilor.

Deputaţii au fost de părere, că alegerile pe circumscripţii uninominale nu vor reuşi atât timp, cât nu va fi soluţionat diferendul transnistrean. Aceasta deoarece peste 20 de circumscripţii ar urma să fie formate în partea stângă a Nistrului, unde desfăşurarea alegerilor ar putea fi blocată de liderii transnistreni.

Deputaţii Ion Răzlog, PFD, şi Ecaterina Mardarovici, CDM, i-au reproşat lui Morei limbajul de care a făcut uz la prezentarea iniţiativei sale. Bunăoară, Morei i-a numit pe liderii de partid „oligarhi”, care îşi impun punctul de vedere deputaţilor de rând. În opinia sa, venind în Parlament pe liste de partid, deputaţii sunt nevoiţi să asculte orbeşte de liderii formaţiunilor. Deputatul comunist, Dumitru Prijmireanu, l-a întrebat pe Ion Morei de ce nu a candidat independent, dar a preferat totuşi o listă de partid. Să precizăm, că deputatul independent Ion Morei a venit în Parlament pe listele formaţiunii lui Dumitru Diacov.

Dumitru Prijmireanu: „Deci, întrebarea: ce v-a împiedicat pe Dumneavoastră să vă balotaţi ca independent şi astăzi să nu aveţi remuşcările pe care le aveţi, că sunteţi unul dintre acei, care deţineţi mandatul altcuiva, adică mai mult de un procent. Mulțumesc.”

Ion Morei: „Da, mulţumesc de întrebare. Eu când am venit în Parlament, ca şi Dumneavoastră domnule Prijmireanu, pe listele de partid. Şi nu neg – să nu fi fost pe liste de partid, nu treceam ca deputat în Parlament, dar nici Dumneavoastră, domnule Prijmireanu poate nu treceaţi. Dar eu n-am ştiut atunci, că deputatul în situaţia actuală este pus să fie argatul cuiva. Şi de atâta, bineînţeles, fiind deputat în Parlament m-am convins încă odată ce înseamnă.”

Dumitru Diacov: „Domnule Morei, noi n-am ştiut atunci ce prezentaţi Dumneavoastră, de atâta v-am luat pe liste.”

Ion Morei: „Domnule Diacov, eu n-am ştiut ce reprezentaţi Dumneavoastră, că 300 de ani nu acceptam să vin pe lista formaţiunii Dumneavoastră ca candidat în Parlament.”

Dumitru Diacov: „Da-da, sigur că da.”

Ion Morei: „Pe cuvântul meu de cinste vă spun.”

Tot astăzi Parlamentul a omis din Codul electoral prevederea, potrivit căreea, un partid poate participa la alegeri doar dacă a fost înregistrat cu cel puţin doi ani în urmă. Anterior Curtea Constituţională a declarat neconstituţional acest articole. Prin urmare la viitoarele alegeri vor putea participa şi formaţiunile politice înregistrate cu puţin timp înainte de scrutin.

În Parlament se mai află şi alte două iniţiative de modificare a Codului electoral: una depusă de Vladimir Solonari, Partidul Democrat, şi alta de Victor Josu, Convenţia Democrată. Astăzi în prima lectură a fost aprobată o nouă lege despre partide şi alte organizaţii social-politice. În zilele ce urmează, deputaţii vor prezenta amendamente pentru examinarea în lectura a doua.

Din Chişinău Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.