Democrații americani cu privirea spre alegerile din 2012

Președinte Barack Obama prezentînd declarația Caseil Albe referitoare la strategia în Afganistan și Pakistan

Criticii de la stinga sustin e ca Obama si-a abandonat baza electorala.

Democratii au pierdut alegerile din noiembrie din Statele Unite. E posibil ca si Barack Obama sa le piarda in 2012? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

E posibil ca Obama sa aiba un contracandidat, aflat ideologic la stinga sa, in preliminariile democrate. Asa a pierdut Jimmy Carter in 1980, cind Edward Kennedy l-a concurat in preliminariile democrate pe presedintele de atunci. La fel s-a intimplat si cu primul presedinte Bush, care a dus o lupta politica in preliminariile republicane, in fata lui Pat Buchanan.

Stinga politica americana e suparata pe Obama pentru concesii facute in legislatie cu privire la taxe. Presedintele sustine ca actualul compromis este mai bun decit toate opțiunile posibile, in actualul context politic. Stinga nu e de-acord ca Obama a renuntat la asigurari de stat, in legea cu privire la reformarea sistemului medical. Acum e suparata ca presedintele a acceptat sa mentina neschimbate taxele pentru cei bogati.

Democratii care spun acum ca nu-l vor concura pe presedinte s-ar putea razgindi daca sondajele arata ca acesta ar pierde in fata republicanilor. Ceea ce criticii de la stinga sustin e ca Obama si-a abandonat baza electorala.

Observatorii amintesc ca alegerile prezidentiale incep in statele Iowa si New Hampshire – in cel de-al doilea Obama pierzind data trecuta. Daca insa ar face-o si in 2012, Partidul Democrat ar fi ccuprins de panica. In 1968, Gene McCarthy obtinea in New Hampshire 49%, fata de 48% pentru presedintele Lyndon Johnson dar, sub presiunea evenimentelor Johnson a decis sa se retraga. Si asa a fost ales in cele din urma republicanul Richard Nixon. McCarthy a acuzat in acea campanie ca administratia Johnson nu spune cit e dispusa sa cheltuiasca pentru o victorie militara in Vietnam.

Analogia de acum este razboiul din Afganistan. Initial, America l-a demarat din ratiuni unanim acceptate—anihilarea Al Qaida dupa atentatetele teroriste din 2001. Acum insa cind Al Qaida este practic distrusa in Afganistan, Statele Unite incearca sa gaseasca alte ratiuni pentru a ramine: constructia democratica, drepturile omului si drepturi egale pentru toti cetatenii. Cheia acolo este Pakistanul, dar si conducerea afgana, acuzata de coruptie si proasta gestionare a tarii.

Problema presedintelui este ca retragerea anuntata pentru iulie 2011 nu se bucura de sprijinul conducerii armatei americane, care o considera prematura. Multi cred ca retragerea se va produce in 2014. Numai ca asta e dupa alegeri si Barack Obama va fi invinuit in 2012 ca nu si-a respectat promisiunile fata de stinga partidului sau.