19.12 - Chișinău: Convenția Democrată decide boicotarea alegerilor prezidențiale

Mircea Snegur: Răgaz pentru eforturi de a promova un candidat la postul de preşedinte al Republicii de comun acord cu toate fracţiunile.

19 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Convenția Democrată decide boicotarea alegerilor prezidențiale.


Dan Ionescu: Convenţia Democrată din Moldova a hotărât marţi să boicoteze următoarea rundă a alegerilor prezidenţiale, pe care Legislativul ar urma să o ţină la 21 decembrie. Relatează Alexandru Eftodi.

Conducerea Convenţiei Democrate a anunţat astăzi, la o conferinţă de presă, că acest grup parlamentar va boicota primul tur al alegerilor prezidenţiale repetate de la 21 decembrie, pentru a-l determina pe liderul comuniştilor să-şi retragă candidatura la funcţia de şef al statului. Convenţia a urmat exemplul Partidului Forţelor Democratice, care de asemenea a decis să nu participe la şedinţa specială a Parlamentului de la 21 decembrie, astfel încât primul tur al alegerilor prezidenţiale repetate să nu se poată desfăşura din lipsă de cvorum. Aceste grupuri parlamentare speră să mai câştige câteva zile pentru a relua negocierile cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Liderul CDM, Mircea Snegur: „Fracţiunea Convenţiei Democrate din Moldova la 21 decembrie va boicota şedinţa specială a Parlamentului şi face apel şi către celelalte fracţiuni şi grupuri parlamentare să ne urmeze exemplul. Eu cred, că boicotarea în toate cazurile ne mai oferă un răgaz cât de mic pentru a încerca încă nişte tratative, nişte eforturi pentru a promova un candidat la postul de preşedinte al Republicii de comun acord cu toate fracţiunile. Dacă sesiunea specială nu va avea loc la 21, atunci Comisia specială, după părerea mea, trebuie să numească altă zi, alte alegeri şi s-o ia de la început.”

Preşedintele Convenţiei Democrate a spus, că în schimbul retragerii din cursa prezidenţială liderului comuniştilor i se va propune din nou funcţia de prim-ministru sau de preşedinte al Parlamentului, chiar dacă Vladimir Voronin a refuzat de două ori aceste oferte.

Mircea Snegur: „A refuzat, dar acum poate să nu refuze. Oferta rămâne aceeaşi. Cât priveşte o posibilă alegere a domnului Voronin în funcţia de preşedinte al Parlamentului – şi în această ordine de idei s-au făcut declaraţii. Pare-mi-se, chiar şi domnul Diacov a făcut o declaraţie, că dacă se va pune astfel problema, el nu va fi împotrivă. Aşa că sunt variante destul de rezonabile şi omeneşti, dar asta este cu totul altfel, decât a avea un preşedinte comunist.”

Mircea Snegur şi alţi membri ai conducerii CDM s-au contrazis, spunând că sunt gata să-i ofere lui Vladimir Voronin Guvernul şi acuzându-l, în acelaşi timp, pe liderul comuniştilor de faptul, că ar coordona din umbră activitatea actualului cabinet Braghiş, instalat acum un an.

Iniţiativa CDM şi PFD de a boicota alegerile, pentru a mai putea negocia cu liderul comuniştilor, este susţinută şi de o parte a deputaţilor din Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, dar grupul parlamentar al spicherului Dumitru Diacov nu a luat o decizie oficială. Diacov a refuzat astăzi să facă declaraţii în această privinţă.

La rândul său, Vladimir Voronin a calificat drept aberante tentativele de a-l convinge să se retragă din cursa prezidenţială: „Noi mergem aşa cum am hotărât – până la sfârşit. Până la sfârşit mergem. Nu discut eu chestiile aste cu convingeri, cu aiureală de asta că noi trebuie să cedăm. Cui să cedăm? Cu ce ocazie să cedăm? S-a cedat iată nouă ani de zile şi care e ruzultatul în ţara noastră la aceste cedări? În fiecare zi s-a cedat. Sub lozinca de reforme s-a furat, s-a destrămat, s-a nimicit toată ţara. Cui să cedăm? La aceşti care au nimicit ţara, la aiştea care au furat ţara, la aiştea care au zăpăcit toată lumea? Ne-au lăsat pe noi fără de perspectivă, poporul ş. a.m.d. Noi să le cedăm? Cu ce ocazie?”

Vladimir Voronin a reiterat, că în această săptămână, când sunt programate turul unul şi doi al alegerilor repetate, deputaţii au de ales între confirmarea lui în funcţia de şef al statului şi alegeri parlamentare anticipate.

Preşedintele Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei, a elaborat însă un proiect de modificări la Legea privind alegerile prezidenţiale, potrivit cărora scrutinul poate fi reluat de la început. Proiectul prevede că procedura de votare a şefului statului este repetată în întregime, dacă la 21 decembrie şedinţa Parlamentului nu se va putea desfăşura din cauza lipsei de cvorum. Convenţia Democrată şi Blocul lui Dumitru Diacov nu au decis deocamdată, dacă vor susţine propunerile lui Valeriu Matei.

În acelaşi timp, liderul partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, le consideră incorecte, calificându-le „drept o încercare stângace şi neserioasă de a modifica regulile de joc la finalul meciului.” Roşca a declarat astăzi că „toată această vânzoleală plină de panică a liderilor parlamentari, care doresc să-şi prelungească măcar cu câteva zile durata mandatelor, îi va compromite pe ei înşişi, dar şi instituţia parlamentară”.

Grupul parlamentar al PPCD îşi menţine propunerea privind neparticparea la votare a tuturor deputaţilor, care nu doresc un şef de stat comunist. Spre deosebire de celelalte formaţiuni, care cer boicotarea şedinţei speciale de la 21 decembrie, PPCD insistă doar ca parlamentarii de centru şi de dreapta să nu intre în cabina de vot pentru a împiedica confirmarea lui Voronin în funcţia de şef al statului de către deputaţii, care nu doresc alegeri parlamentare anticipate.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.