Marian Lupu insistă asupra unei soluții intraparlamentare a alegerii președintelui țării pentru a se evita noi legislative anticipate.
Contrar obiceiului de a nu face declaraţii înainte de începerea discuţiilor, astăzi liderul democrat a fost singurul care a vorbit cu jurnaliştii înainte de a intra în tratative cu celelalte două partide cu care negociază crearea unei alianţe de centru-dreapta. În particular, Marian Lupu a spus că aşteaptă un răspuns de la colegii săi referitor la două chestiuni, dintre care una ar fi cum se rezolvă alegerea şefului statului astfel încât să se evite noi alegeri anticipate.
Marian Lupu: „Ţara nu are nevoie de alegeri parlamentare anticipate. Cine nu se preocupă de această problemă, care este numărul unu din punctul nostru de vedere, se crează impresia că are dorinţa să genereze alegeri anticipate. Noi nu dorim alegeri parlamentare anticipate. ”
O altă chestiune pe care insistă democraţii este ca toate componentele viitoarei alianţe să aibă putere de influenţa mai mare în executiv decât le-ar lăsa numărul de mandate pe care le-au obţinut în Parlament în rezultatul alegerilor din 28 noiembrie.
Dar din declaraţiile lansate de liderii celor trei partide după încheierea acestei noi runde de negocieri rezultă totuşi că discuţiile nu au avansat într-atât încât să se ajungă la aceste două subiecte.
Liderul liberal-democraţilor Vlad Filat a calificat totuşi drept bune rezultatele discuţiilor:
„Noi am făcut un pas important în acest sens şi lucrurile devin din ce în ce mai clare asupra modului de funcţionare a alianţei.”
La fel de optimist s-a declerat şi liderul liberal Mihai Ghimpu. El a spus că şi-ar dori ca alianţa să fie creată până la 28 decembrie, data limită la care se poate întruni Legislativul în prima şedinţă, dar a admis că acest lucru ar putea totuşi să nu se întâmple în termenul respectiv.
Mihai Ghimpu: „Eu sper că pe 28 vom avea alianţa. Dar dacă nu, nu este nimic straşnic. Deschidem şedinţa şi luăm o pauză. Nu-i sfârşitul lumii doar.”
Într-o dispută mai veche, liberalii şi democraţii le-au reproşat liberal-democraţilor că ar fi utilizat în propriile interese electorale poziţia bună ocupată în coaliţia de până acum, cea de premier, şi de aceea insistă acum pe un mecanism de împărţire echilibrată a responsabilităţilor în executiv.
În ciuda problemelor, negocietorii spun că sunt hotărâţi să continue tratativele până la încheierea unui acord de coaliţie. Democraţii, care negociază şi cu Partidul comuniştilor crearea unei alianţe, au anunţat o pauză în aceste tratative, până reuşesc să-şi concretizeze poziţia pe care ar putea-o avea într-o alianţă de tipul celei pentru integrare europeană de pînă acum.