26.12 - Chișinău: CC conferă președintelui dreptul de a dizolva Parlamentul.

Preşedintele Petru Lucinschi este în drept să dizolve Parlamentul, care a depăşit termenul stabilit de legislaţie de alegere a unui nou şef al statului.

26 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

CC conferă președintelui dreptul de a dizolva Parlamentul.


Dan Ionescu: Curtea Constituţională a adoptat astăzi o hotărâre, prin care cele mai pesimiste prognoze în privinţa viitorului Parlamentului par să se fi adeverit. În avizul, pe care l-a dat unei sesizări a preşedintelui Petru Lucinschi, înalta instanţă a constat, că şeful statului poate dizolva organul legislativ, după ce parlamentarii au depăşit termenele stabilite pentru alegerea noului preşedinte al Republicii. Amănunte despre hotărârea de astăzi a Curţii Constituţionale, în relatarea lui Sergiu Praporşcic.

Curtea Constituţională a stabilit, că preşedintele Petru Lucinschi este în drept să dizolve Parlamentul, care a depăşit termenul stabilit de legislaţie de alegere a unui nou şef al statului. Curtea a adoptat astăzi această decizie cu trei voturi pentru şi două împotrivă. Membrii Curţii au constatat, că boicotarea şedinţei din 21 decembrie, la care urma să fie ales şeful statului, de către patru grupuri parlamentare – blocul lui Dumitru Diacov, Convenţia Democrată, Partidul Popular Creştin-Democrat şi Partidul Forţelor Democratice, trebuie calificată drept imposibilitatea Parlamentului de a alege şeful statului şi, ca urmare, preşedintele Lucinschi poate dizolva Legislativul.

Şeful Aparatului prezidenţial, Mihai Petrachi, a declarat pentru Radio Europa Liberă, că preşedintele Petru Lucinschi va dizolva Parlamentul, după ce va conveni cu liderii grupurilor parlamentare asupra adoptării câtorva legi organice. Acestea ar urma să asigure activitatea normală a Executivului, în situaţia în care împuternicirile organului legislativ vor fi limitate în perioada electorală. Se pare, că este vorba despre intenţiile mai vechi ale Executivului de a obţine dreptul de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul privatizării, drept pe care Parlamentul a refuzat să i-l acorde anterior.

Mihai Petrachi: „Eu cred că, în primul rând, avizul emis de Curtea Constituţională este unul constituţional, legal şi logic, reieşind din acele circumstanţe, care au avut loc în cadrul procedurii de alegere, sau mai bine zis de nealegere a preşedintelui Republicii, în cadrul Parlamentului. Care vor fi acţiunile preşedintelui? Eu cred că, primind avizul Curţii, preşedintele Republicii, în mod obligatoriu, se va întâlni cu liderii fracţiunilor parlamentare. Eu cred, că şi cu liderii partidelor neparlamentare, adică extraparlamentare. În primul rând cu liderii fracţiunilor parlamentare pentru a rezolva anumite probleme, ce ţin de adoptarea unor proiecte de legi absolut necesare pentru funcţionarea normală a Guvernului. Şi a doua problemă, cred, cu ei va discuta şi va stabili data oportună de dizolvare a Parlamentului şi de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate. Va fi dizolvat Parlamentul şi va fi emis decretul. Asta este, pur şi simplu, o necesitate deja.”

Mihai Petrachi a precizat, că preşedintele Petru Lucinschi va dizolva Legislativul doar după sărbătorile de iarnă, ceea ce ar însemna, că şeful statului ar putea semna decretul pe la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor. Petrachi a mai spus, că Petru Lucinschi va cere de la Parlament să modifice şi Codul electoral, astfel încât alegerile parlamentare anticipate să se desfăşoare în baza circumscripţiilor nominale şi nu pe liste de partid, ca până acum.

Prin decizia de astăzi, Curtea Constituţională a constatat că hotărârea Parlamentului, prin care s-au fixat alegeri prezidenţiale repetate pentru 16 ianuarie, nu are suport legal, deoarece în conformitate cu Legea despre alegerea preşedintelui Republicii, scrutinul prezidenţial repetat trebuie să se desfăşoare până la 21 decembrie, astfel, potrivit Curţii, Parlamentul nu mai are dreptul să desfăşoare alegeri prezidenţiale repetate.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.