28.12 - Chișinău: Negocieri în vederea unei noi alianțe electorale

Mircea Snegur la o întîlnire cu președintele Boris Ieltsin și premierul Victor Chernomîrdin, în 1993

Mircea Snegur: „mă preocupă ca, în sfârşit, în Parlament să vină o majoritate de dreapta veritabilă, care ar putea continua cursul reformelor.

28 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Negocieri în vederea unei noi alianțe electorale.

Dan Ionescu: Liderii grupurilor parlamentare au început să pregătească terenul pentru viitoare alianţe electorale, aşa cum puteţi afla din relatarea lui Alexandru Eftodi.

Liderii formaţiunilor parlamentare de centru-dreapta intenţionează să-şi conjuge eforturile pentru a împiedica comuniştii să obţină o majoritate în viitorul Legislativ. Ei nu au decis, însă, cum vor acţiona. Vor forma o alianţă preelectorală, sau vor participa separat în alegerile anticipate, semnând un pact de neagresiune.

Alegerile anticipate ar urma să se desfăşoare la 25 februarie 2001, după ce preşedintele Lucinschi va dizolva organul legislativ la 8 ianuarie. Preşedintele Partidului Renaşterii şi Concilierii, Mircea Snegur, ne-a declarat, că va face publică hotărârea, pe care a adoptat-o formaţiunea sa, la mijlocul lunii ianuarie.

Mircea Snegur: „Acum parcurgem o perioadă de meditaţie. Deciziile definitive, cred, că vor fi luate până la mijlocul lunii ianuarie. Pe mine mă preocupă ca, în sfârşit, în Parlament să vină o majoritate de dreapta veritabilă, care ar putea continua cursul reformelor. Fie şi prin intermediul diferitelor blocuri, sau în calitate de concurenţi ca partide aparte. Eu cred, că forţele de dreapta ar putea să facă o alianţă şi post electorală, dar veritabilă şi pe o bază responsabilă mult mai înaltă, nu aşa cum s-a procedat în 1998, prin cedări.”

Liderul Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei, a declarat că „principalul obiectiv al PFD constă în coalizarea înainte de alegeri a tuturor forţelor de centru-dreapta pentru a stăvili pericolul unui regim totalitar comunist”.

Valeriu Matei: „Principala şansă, care trebuie să fie acum şi principalul obiectiv este în coalizarea tuturor forţelor de centru dreapta, pentru a stăvili acest pericol al unui regim dictatorial, al unui regim totalitar de tip comunist. Şi aici noi facem eforturi, cred eu, deosebite pentru a putea dialoga cu toate forţele de centru-dreapta. Doar în aceste condiţii putem să asigurăm un viitor Republicii Moldova. Eu cred, că noi avem un electorat stabil, dar cred că prin eforturi comune vom putea să convingem populaţia, că există o singură cale, pe care merită să o urmăm, cea, pe care au parcurs-o deja Ţările Baltice. Calea înapoi înseamnă o cale spre dezastru, o cale spre involuţia societăţii din Republica Moldova.”

La rândul său, preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a declarat, că în cazul în care nu se va reuşi înfiinţarea unei asemenea coaliţii, partidele democratice ar trebui „cel puţin să încheie un parct de neagresiune şi să-şi orienteze eforturile spre contracararea propagandei comuniste”.

Iurie Roşca: „Va fi o campanie ca toate celelalte, foarte dură. Sper totuşi, ca în urma acestei campanii electorale să se reuşească diminuarea ponderii comuniştilor în viitorul Legislativ. Fiindcă anume aceasta trebuie să fie sarcina de bază a tuturor celor, care se răspund la noţiunea de democrat. Trebuie de încercat crearea unei coaliţii cât mai largi a forţelor de centru-dreapta. Dincolo de disensiunile, care s-au produs în ultimii doi-trei ani, noi vom căuta să identificăm viitorii noştri parteneri. Iar dacă nu va fi posibilă crearea unei coaliţii, atunci cel puţin să avansăm ideea creării unor pacte de neagresiune cu partidele, care au opţiuni similare, astfel încât să orientăm toate eforturile spre contracararea propagandei comuniste.”

Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, s-a arătat convins de necesitatea negocierilor cu celelalte partide de centru dreapta: „Sunt convins că este necesiatatea de a discuta cu celelalte partide, lucru care-l facem. Eu doresc ca în viitorul Parlament să existe o majoritate democratică. O majoritate, care ar continua cursul reformelor în Republica Moldova. Este absolut necesar acest lucru, fiindcă noi nu mai putem să întindem această agonie, noi nu mai putem să întindem această perioadă de experimente în Republica Moldova. Este important ca partidele moderate, ca partidele reformatoare, ca partidele care înţeleg ce trebuie de făcut în această ţară să fie prezente în viitorul Parlament. Opţiunea alegătorilor poate fi diferită, mai ales în urma situaţiei complicate, în care se găseşte ţara noastră. Eu cred, ce vom face noi, Partidul Democrat ce va face, va încerca să convingă alegătorii ca să voteze corect.”

Pe de altă parte, liderul comuniştilor Vladimir Voronin este sigur că partidul său va ieşi învingător în alegerile anticipate. Potrivit lui Voronin, în viitorul Parlament ar trebui să existe doar două grupuri parlamentare, unul de stânga şi altul de dreapta.

Vladimir Voronin: „Ar fi normal, în primul rând, să nu fie atâtea fracţiuni. Să nu fie patru, dar să fie două, una de stânga şi una de dreapta. Da centru asta e bolota. Când li-i convenabil îs în centru, când li-i convenabil îs în stânga, când li-i convenabil îs în dreapta. Ăştea-s care n-au poziţie şi n-au avut-o niciodată. Două fracţiuni să fie, una în opoziţie, da una să fie la guvernare, să hotărască problemele şi să ia responsabilitatea faţă de ţară. Iaca ce dorim noi să fie în Parlamentul viitor. Aş dori ca să fie 70 % din acest Parlament din rândurile noastre propuşi, şi de comunişti şi de oameni fără de partid, dar oameni patrioţi, da nu cu interesele lor personale, nu cu ambiţiile lor nu ştiu de ce fel şi tot ce a fost în Parlamentul acesta.”

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Aşadar, joi liderii parlamentari s-au arătat preocupaţi cu precădere de perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. La Guvern, în schimb, au domnit cu totul alte preocupări. Potrivit agenţiei de ştiri BASA-press, primul ministru, Dumitru Braghiş, a fost copleşit de o adevărată avalanşă de flori, primite cu ocazia zilei sale de naştere. Domnul Braghiş a împlinit astăzi 43 de ani.