O coaliție PD-PCRM înseamnă alegeri anticipate

Alexandru Tănase, Vlad Filat

Alexandru Tănase (PLD): „Cred eu că şansele de creare a alianţei de centru-dreapta sunt mult mai mari”









Europa Liberă: Aceste şanse de a fi creată o alianţă de centru-dreapta sau de centru-stânga, 50 la 50, îşi menţin proporţia?

Alexandru Tănase: „Sunt mai optimist în acest sens. Cred eu că şansele de creare a alianţei de centru-dreapta sunt mult mai mari. În acest sens Partidul Liberal-Democrat din Moldova a dat dovadă de maximă flexibilitate. Deşi suntem partidul care am obţinut cel mai mare număr de voturi în această campanie electorală şi în mod logic am avut dreptul la prima opţiune, am renunţat la funcţia de şef al statului, am renunţat la şefia Parlamentului şi am optat pentru cea mai riscantă şi cea mai instabilă funcţie, cea de prim ministru. Şi sigur că acesta este un element al comportamentului nostru, care de fapt vine să demonstreze, că pentru noi este mai important crearea unei majorităţi stabile pentru patru ani de zile, decât careva ambiţii de ordin politic sau ale propriului partid. Şi în contextul negocierilor, Partidul Liberal-Democrat din Moldova, care a obţinut 32 de mandate în acest Parlament, am optat doar pentru şapte ministere, plus primul ministru. Partidul Democrat, care are 15 mandate - cinci ministere, plus funcţia de şef al statului, şi Partidul Liberal, care este într-o scădere catastrofală şi care are doar 12 mandate, urma să primească cinci ministere, plus funcţia de preşedinte al Parlamentului. Noi am făcut tot ce este posibil pentru ca această alianţă să existe. Acum depinde de cele două partide – de Partidul Democrat şi Partidul Liberal, care nu o singură dată au avut consultări reciproce, nu o singură dată şi-au sincronizat acţiunile şi poziţia în cursul negocierilor şi acum aparent ar exista între ei o anumită neînţelegere.”

Europa Liberă: Domnule Tănase, şi chiar credeţi că aceste portofolii ar fi mărul discordiei în cazul resetării Alianţei pentru Integrare Europeană?

Alexandru Tănase: „De fapt, domnul Ghimpu a venit cu această pretenţie, având un calcul propriu şi nu aş vrea să cred că, Doamne fereşte, se repetă scenariul de acum 10 ani de zile, când domnul Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat şi la acea vreme care era parte componentă a ADR-ului, venea cu noi pretenţii, una mai consistentă şi pretenţiile tot mai mari erau de la o zi la alta, ca până la urmă, de fapt, să se constate în timp că scopul era nu preluarea unei funcţii, dar aducerea comuniştilor la putere. Nu aş vrea să cred că acum se întâmplă aceeaşi situaţie. Am încredere în domnul Ghimpu şi în Partidul Liberal şi din acest motiv privesc cu o anumită doză de optimism negocierile, care urmează să aibă loc şi mîine, şi poimîine, ca să putem finaliza acest proces de constituire a majorităţii parlamentare până la şedinţa din 30 decembrie.”

Europa Liberă: Domnule Tănase, adineaori i-am luat un interviu domnului Dodon, care exact atât de încrezător ca şi Dumneavoastră era în ceea ce priveşte crearea coaliţiei de centru-stânga. Credeţi că PD ar cocheta şi pe stânga, şi pe dreapta? Purtaţi negocieri cu PD-ul? Ce se întâmplă?

Alexandru Tănase: „Din păcate, Partidul Democrat poartă negocieri şi pe stânga, şi pe dreapta. Ei explică acest lucru prin poziţionarea, pe care o au din punct de vedere politic. Noi considerăm că acest lucru nu este corect. Partidul Democrat, de fapt, este formaţiunea care a fost votată şi este văzută de societate ca şi parte componentă a unei opţiuni pro europene şi democratice. Nici într-un caz nu cred că oamenii, care au votat Partidul Democrat, au votat pentru întoarcerea la putere a tovarăşului Voronin şi a fiului său, Oleg Voronin. Prin urmare, această cochetare eu unul nu o văd cu ochi buni şi ca şi formaţiune, noi considerăm că ar fi fost mult mai productiv, dacă din start se anunţa o opţiune clară a Partidului Democrat, fie pentru o alianţă cu comuniştii, fie pentru o alianţă pro europeană.”

Europa Liberă: Admiteţi că pe ultima sută de metri ar putea să se creeze această coaliţie de guvernare de centru-stânga?

Alexandru Tănase: „Nimic nu poate fi exclus în situaţiile politice de acest gen, dar totuşi îmi exprim încrederea şi optimismul că în Partidul Democrat sunt mulţi oameni care judecă foarte raţional, pragmatic şi care au capacitatea şi experienţa necesară de a estima şi de a contura foarte bine riscurile unei eventuale decizii de acest gen. Sunt convins că principalele riscuri care există, care le văd şi ei, sunt convins - că discutăm cu mai mulţi colegi din Partidul Democrat, ţin de pericolul de absorbţie rapidă a Partidului Democrat de Partidul Comuniştilor, în cazul unei alianţe comuniste, de riscul de a nu avea nici un rezultat, sau un rezultat cât de cât palpabil în viitoarele alegeri locale, care vor avea loc primăvara-vara anului 2011. Şi riscul de a nu mai accede în viitorul Parlament, în cazul unor alegeri anticipate, deoarece coaliţia PD-PCRM înseamnă în mod clar alegeri anticipate. Ei nu deţin numărul necesar de voturi pentru a putea alege şeful statului.”

Europa Liberă: Să înţelegem că alegerile anticipate ar putea să bată la uşă?


Alexandru Tănase: „În cazul în care se formează o alianţă PD-PCRM, alegerile anticipate par a fi o realitate.”