O lucrare enciclopedică în limbile română, rusă și engleză: „Elita politică a Moldovei”.
29 decembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Ghidul elitei politice din R. Moldova.
Dan Ionescu: În aceste zile a fost pus în circulaţie un ghid al elitei politice moldovene. Detalii de la Alexandru Eftodi.
Pentru prima dată la Chişinău a apărut, în acest sfârşit de an, un ghid întitulat „Elita politică a Moldovei”. Lucrarea enciclopedică, în limbile română, rusă şi engleză, cuprinde numele a 89 de persoane, plasate în ordine alfabetică. În ghid se regăsesc pe picior de agalitate preşedintele Petru Lucinschi şi criticul său, ziaristul Ion Berlinschi, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi deţinutul politic al regimului de la Tiraspol, Ilie Ilaşcu, fostul başcan al Găgăuziei, Gheorghe Tabunşcic, şi vicepreşedintele Partidului Renaşterii şi Concilierii, Nicolae Andronic.
În ghidul, semnat de ziaristul Vlad Pascaru şi editat de firma editorial poligrafică Tipografia Centrală, figurează oameni antrenaţi direct în activităţi politice, dar şi preşedintele Uniunii jurnaliştilor, Valeriu Saharneanu, directorul general al Centrului naţional al cinematografiei, Eugen Sobor, lider al Partidului Social-Democrat Unit, care nu mai există de câţiva ani.
În ghid au fost incluşi liderii şi mulţi deputaţi din formaţiunile parlamentare. Potrivit autorului, din elita politică a Moldovei mai fac parte fostul prim-ministru agrarian, Andrei Sangheli, fostul ministru al Muncii, Vladimir Guriţenco, directorul Institutului de proiectare Cepro-Serving, Valentin Cunev, directorul săptămânalului independent Jurnal de Chişinău, Val Butnaru, preşedintele Uniunii scriitorilor, deputatul Mihai Cimpoi, preşedintele Colegiului avocaţilor, Gheorghe Amihălăchioae şi alţii. Autorul lucrării precizează din start, că a făcut selecţia respectivă, pornind de la un singur criteriu: aceste persoane „exercită o anumită influenţă asupra situaţiei din ţară, asupra relaţiilor Moldovei cu alte ţări, sunt prezente în sondajele şi topurile serviciilor sociologice, se află în atenţia organelor de presă”.
Liderii autoproclamatei republici nistrene nu figurează în lucrare. Potrivit autorului, ei au refuzat oferta, care le-a fost făcută, spunând că nu au nimic în comun cu elita Moldovei.
Fişierul fiecărui politician, inclus în ghid, conţine o poză şi un scurt text biografic. Liderii de opinie şi-au declarat între altele naţionalitatea, partinitatea, confesiunea şi hoby-ul de bază. Majoritatea din reprezentanţii elitei se identifică moldoveni. Cei care se consideră români sunt în minoritate. Unii, însă, printre care şi liderul PRCM, Mircea Snegur, au invocat formule de compromis – moldovean-român, sau român-moldovean. Jurnalistul Valeriu Reniţă, primarul comunei Suruceni, şi-a declarat naţionalitatea „basarabean”. Majoritatea sunt creştini-ortodocşi şi doar 13 personalităţi s-au declarat atei. La rubrica hoby, vipereşedintele PRCM, Nicolae Andronic, şi-a trecut tirul, omul de afaceri, Ion Muşuc, vânătoarea şi jocul de cărţi, iar deputatului Eugen Rusu îi place acordeonul. Un alt parlamentar, Vasile Spinei, scrie poeme haiku, în timp ce guvernatorul Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, declară că este pasionat de radioelectronică şi de pescuit.
Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Între personalităţile, incluse în ghidul pe care vi l-a prezentat Alexandru Eftodi, se numără şi Ilie Ilaşcu. După cum au anunţat mediile de informare de la Bucureşti, acesta a fost inclus în componenţa delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi la şedinţa comună de ieri a celor două Camere ale Parlamentului român.