Eduard Mușuc (PCRM): „Cred că va fi o claritate în ceea ce priveşte încotro şi în ce direcţie se va mişca.”
Eduard Muşuc: „Eu cred, că joi va fi clar.”
Europa Liberă: Dar ce nu este clar acum?
Eduard Muşuc: „Responsabilitatea e mare, deoarece nu se formează doar o simplă alianţă, ci practic se încearcă a se găsi o soluţie pentru patru ani de zile. Părerea mea este că o alianţă largă ar fi o soluţie. Poate nu ideală, dar, din acest punct de vedere, bună.”
Europa Liberă: Cum poate exista o alianţă largă?
Eduard Muşuc: „Dacă aţi observat mesajul preşedintelui Partidului Comuniştilor din ultimele câteva zile, a trecut o lună, după ce, să zicem aşa, febra electorală a atins plafonul maxim. Şi eu cred că este un mesaj spre găsirea unei soluţii de compromis, un mesaj, care ne îndeamnă pe noi la toleranţă, la depăşirea unor contradicţii nu doar ideologice, dar interpersonale, inclusiv. Eu cred, dacă s-ar încerca, se va găsi şi o astfel de soluţie.”
Europa Liberă: Dacă PCRM rămâne în opoziţie, ce va face?
Eduard Muşuc: „Dacă PCRM va rămâne în opoziţie, sigur că va activa în aşa mod, cum trebuie să activeze un partid în opoziţie – să critice greşelile guvernării şi să vină cu soluţii de alternativă, cu propuneri de alternativă.”
Europa Liberă: Credeţi că voturile în rândurile PCRM se pot găsi, dacă nu se va crea o coaliţie şi cu comuniştii pentru alegerea preşedintelui?
Eduard Muşuc: „Eu nu cred că noi vom avea o scindare a fracţiunii. Cunosc foarte bine colegii mei din fracţiune. S-a încercat de mai multe ori lucrul acesta, dar fracţiunea este una monolită şi consolidată. Aţi văzut ce a fost cu acei care au ieşit din fracţiunea noastră anul trecut. Nimeni dintre ei nu a nimerit în Parlament. Fix aceeaşi soartă îi aşteaptă pe acei, care se vor gândi la lucrurile acestea. Eu nu cred, deoarece personal cunosc fiecare membru al fracţiunii, consider că avem o componenţă a fracţiunii foarte puternică.”
Europa Liberă: Bine, dacă nu daţi Dumneavoastră voturi pentru o eventuală coaliţie de centru-dreapta, nu veţi obţine nici Dvs voturi pentru alegerea preşedintelui, în caz că faceţi coaliţia de centru-stânga.
Eduard Muşuc: „Eu vreau să vă zic că aici sunt mai multe posibilităţi, inclusiv eu n-aş exclude posibilitatea de a modifica Constituţia, articolul 78.”
Europa Liberă: Păi, dar Constituţia se modifică cu două treimi.
Eduard Muşuc: „Corect, dar sunt două propuneri privind modificarea acestei Constituţii. Şi eu cred că urmează să discutăm inclusiv varianta aceasta, ca una din cele posibile pentru a depăşi criza.”
Europa Liberă: Şi cine o votează? Pentru că ceilalţi lideri ai celor trei formaţiuni liberal-democrate au spus că dacă nu se crează coaliţia lor, centru-dreapta, atunci nici ei nu vor să voteze.
Eduard Muşuc: „Haideţi să aşteptăm ziua de joi şi eu cred că va fi o claritate în ceea ce priveşte încotro şi în ce direcţie se va mişca.”
Europa Liberă: Dar prioritar acum ar fi şi alegerea şefului statului? Sau mai întâi spicherul şi Guvernul?
Eduard Muşuc: „Eu cred că spicherul şi Guvernul şi vă spun de ce: deoarece noi acum suntem fără buget. Chiar şi politica fiscală pentru anul viitor nu a fost aprobată. Acest proiect trebuie elaborat de către Guvern, de urgenţă propus Parlamentului, votat de către comisiile de specialitate şi aprobat în plenul Parlamentului în trei lecturi. Altfel noi riscăm să avem mai multe probleme. Cu aceste probleme se vor ciocni nu doar instituţiile bugetare, dar inclusiv şi, haideţi să spunem aşa, businessul, oamenii de afaceri. Ei nu cunosc ce impozite vom avea noi la anul, care va fi politica fiscală şi care vor fi condiţiile lor de activitate, lucru care influenţează toată economia. La fel şi sfera socială.”
Europa Liberă: Dar priorităţile pentru reformarea Partidului Comuniştilor care ar fi actualmente?
Eduard Muşuc: „Analizaţi componenţa noastră, a fracţiunii, vârsta medie este, dacă nu greşesc, sub 45 de ani, şi spuneţi vă rog frumos: asta nu este un pas foarte important în direcţia modernizării PCRM-ului? Procesul de modernizare este şi trebuie să fie unul profund, unul serios, unul de calitate.”
Europa Liberă: Şi veţi ajunge şi la simbolică?
Eduard Muşuc: „Pe mine nu mă deranjează simbolica. Vreau să vă zic încă o chestiune – secera şi ciocanul le găsiţi şi pe drapelul Victoriei, tot este o semnificaţie foarte importantă. Noi suntem principiali în această privinţă. Nu ne deranjează. Dacă 40 de procente, sau aproape jumătate din populaţie votează pentru noi, înseamnă că agrează şi simbolurile noastre. Noi doar nu ne aninăm de simbolurile altor partide. Eu înţeleg scopul partidelor concurente. Ei înţeleg foarte bine, dacă noi ne schimbăm denumirea şi schimbăm simbolica, aceasta înseamnă practic formarea unui partid – înseamnă că n-ai să fi cunoscut, n-ai să fi găsit în buletinul de vot şi asta este o metodă foarte simplă de a lupta cu Partidul Comuniştilor. Nu este corect. Eu cred că nu trebuie să ne aninăm de denumiri, dar trebuie să ne uităm în esenţa problemei şi în esenţa lucrurilor, şi atunci vom găsi şi o variantă de compromis.”
Europa Liberă: Şansele de a fi creată o coaliţie rămân 50 la 50?
Eduard Muşuc: „Cred că este posibilă formarea alianţei de centru-stânga în ziua de joi. Această posibilitate există.”
Europa Liberă: Dar de ce anume joi şi nu azi?
Eduard Muşuc: „Deoarece pentru ziua de joi a fost amânată şedinţa Parlamentului.”