„O lună grea pentru ca următorii 4 ani să ne fie mai ușor”

Vlad Filat

Vlad Filat: „Alegerea președintelui statului nu este problema problemelor. Situația este cu totul alta faţă de cea din anul 2009.”









Europa Liberă: Domnule Filat, a fost greu de creat această coaliţie de centru-dreapta?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, cred că acum o să fie foarte greu să vă expun cum a fost. Important este, însă, că s-a reuşit. Pentru că acest lucru ni l-am propus, acest lucru a fost necesar. Poate a fost dat aşa să fie – greu în această lună, ca pentru viitorii patru ani de zile să fie uşor. În sensul în care să ne bucurăm de rezultatele activităţii în comun în cadrul acestei Alianţe.”

Europa Liberă: Dar care a fost compromisul care v-a adus la crearea acestei coaliţii de centru-dreapta?

Vlad Filat: „Nu ştiu, dacă e vorba de compromis. Până la urmă s-a rezumat totul la obţinerea anumitor poziţii în instituţiile statului. Partidul Liberal-Democrat din Moldova, vreau să vă spun, a făcut cedări. Cedări, sau, haideţi să spunem, a creat condiţiile necesare ca Alianţa să fie creată. Spunea cineva astăzi că Filat l-a învins pe Voronin. Nu mi-am propus să înving pe cineva – mi-am propus să ofer oamenilor, împreună cu colegii, sigur, această Alianţă, pentru că ea a fost dorită, prin rezultatul votului, dar şi prin ceea ce am văzut în această lună. Şi dacă îmi permiteţi, folosesc această ocazie să îmi cer scuze din partea cetăţenilor, care au avut, direct fiind spus, de suferit. Pentru că au fost foarte multe stări de tensiune, de retrăire, dacă e să vorbim aşa, mai omeneşte. Sincer, regret acest lucru că s-a întâmplat. Important este să justificăm această perioadă de timp.”

Europa Liberă: Dar sunteţi încrezător că blocajul politic s-a depăşit?

Vlad Filat: „Eu de obicei sunt încrezător, sunt optimist, cred că urmează pas cu pas să parcurgem agenda noastră. Astăzi am ales preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului. Urmează a fi desemnat premierul, ca într-o perioadă la care vom conveni, să întrunim Parlamentul într-o şedinţă extraordinară pentru a alege restul organelor de lucru a Parlamentului şi, totodată, pentru a da vot de încredere Guvernului.”

Europa Liberă: Am înţeles că s-ar putea să aveţi un vicepremier din partea PCRM-ului.

Vlad Filat: „A, nu am avut asemenea discuţii. Am vorbit că este posibil ca pe acest parcurs de formare a Guvernului, de ce nu, să apară o funcţie oferită opoziţiei. Dar este la nivel de idee foarte şi foarte incipientă. Nu asta este important. Important este ca Guvernul să fie structurat într-o manieră eficientă şi după care să fie delegate în Guvern persoane competente. Şi aici vreau să vă asigur că eu voi fi foarte principial.”

Europa Liberă: Ce înseamnă foarte principial? Din câte am înţeles, majoritatea miniştrilor, partidele cărora au acces în parlament, îşi păstrează fotoliile.

Vlad Filat: „Deocamdată noi vorbim de ministere, de instituţii, nu şi de persoane. Deci, la nivel de persoane nu pot să spun acum că nu este aşa. Dar la nivel de persoane, noi vom avea discuţii separat, pe fiecare instituţie în maniera încât, aşa cum spuneam, patru ani de zile, fiind acoperită şi cu capacitatea de administrare, aceste instituţii să aducă performanţa necesară.”

Europa Liberă: Atunci când v-am întrebat despre depăşirea blocajului politic, mă refeream şi la faptul, dacă într-adevăr Moldova ar putea să depăşească următoarele alegeri anticipate. Să fie ales şi şeful statului, pentru că aceasta este problema problemelor.

Vlad Filat: „Nu cred că aceasta este problema problemelor, deoarece eu cred că sunt soluţii. Dacă cu adevărat doreşti să obţii un rezultat sau altul. Situaţia este una cu totul şi cu totul alta, faţă de cea din anul 2009.”

Europa Liberă: Credeţi că comuniştii vor da voturile necesare pentru alegerea preşedintelui?

Vlad Filat: „Sunt mai multe posibilităţi, dar după cum vedem chiar şi din prima şedinţă plenară, şi astăzi, este o altă atmosferă. Inclusiv la nivel de comunicare între reprezentanţii guvernării şi reprezentanţii opoziţiei. Şi lucrul ăsta este absolut firesc şi absolut necesar. Sunt parte din societate, joacă un rol important în activitatea statului şi în acest sens trebuie să avem această comunicare.”

Europa Liberă: Prioritar acum ce vă propuneţi? Ce probleme trebuie rezolvate?

Vlad Filat: „Noi nu avem priorităţi noi. Ele rămân a fi cele vechi. Urmează a fi în continuare în plină activitate şi îndeplinirea programului de activitate, care ni l-am asumat, atunci când a fost investit Guvernul Filat, în 2009.”

Europa Liberă: Acum că s-a creat această coaliţie de centru-dreapta, care vor fi relaţiile dintre Chişinău şi Moscova?

Vlad Filat: „Eu sper că vor fi unele bune. Cel puţin, în ce mă priveşte pe mine, eu urmează să continui activităţile în maniera în care le-am administrat până în prezent. Dincolo de anumite nuanţe, legate mai mult de aspectul emotiv al unor decizii de la Chişinău, cu reacţii, încă o dată, emotive la Moscova, noi am reuşit să menţinem o relaţie bună.”

Europa Liberă: Occidentul a încurajat crearea aceste coaliţii de centru-dreapta. Acum vă simţiţi norocoşi? Încurajaţi? Favorizaţi?

Vlad Filat: „Nu, mesajele dânşilor a fost unele foarte clare – continuitate şi având în vedere că deciziile care au fost adoptate şi modul în care a fost guvernată Republica Moldova în perioada anterioară a demonstrat foarte clar opţiunea, dar şi capacitatea internă. Era firesc să sprijine acest parcurs. Vreau să vă spun că pe întregul parcurs al acestei perioade de negocieri, am primit foarte multe mesaje, am comunicat în permanenţă cu partenerii noştri europeni. Chiar şi astăzi, după ce s-a făcut anunţul, am primit foarte multe mesaje de la oameni foarte importanţi, care conduc, practic, Uniunea Europeană, de felicitare şi de încurajare ca să mergem înainte. Asta înseamnă foarte mult. Nu pentru mine doar, sau pentru partidul pe care-l reprezint, şi nu doar pentru Alianţa pentru Integrare Europeană. Pentru Republica Moldovă.”