Igor Boțan: „Ne putem aştepta că noul guvern va evita antagonizarea statelor cu care Moldova are încă probleme nesoluţionate”
Igor Boţan: „Aşa cum Alianţa are la bază acordul din august 2009, acum sunt reînnoite principiile de funcţionare internă, având în vedere, că în ultimul an au ieşit la iveală un şir de carenţe, care acum pur şi simplu sunt înlăturate, în baza noului acord.”
Europa Liberă: Prin urmare vor mai arunca nişte saci din căruţă, după ce au văzut că au divergenţe în subiecte, cum ar fi decretul privind ocupaţia sovietică, sau condamnarea comunismului?
Igor Boţan: „Eu cred că la bază va sta realismul politic şi va fi luat în consideraţie faptul că în ultimul an de zile, în 2010, au fost realizate succese considerabile pe traiectoria integrării europene.”
Europa Liberă: Publicul operează cu categorii sau obiective concrete, cum ar fi, de exemplu, regimul fără vize, sau lichidarea sârmei ghimpate pe Prut. Acum ce obiective vor fi?
Igor Boţan: „Lucrurile sunt foarte clar stabilite în noul acord. Este vorba de ducerea la bun sfârşit a Acordului de asociere a Republicii Moldova şi cu toate beneficiile care vor apărea, dar şi cu părţile lor negative. Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, regimul de vize, dialogul politic. Un alt lucru este fixat în documentul nou – este vorba despre eradicarea sărăciei. Adică lozinca „Moldova fără sărăcie” este într-un fel impusă în acest acord, reglementarea conflictului transnistrean, probleme care sunt în platformele electorale ale acestor partide.”
Europa Liberă: În faza partajării portofoliilor, am văzut că o problemă divergentă este atitudinea faţă de reformarea procuraturii şi Centrului anticorupţie.
Igor Boţan: „Centrul va fi, probabil, dizolvat, iar atribuţiile Centrului vor fi redistribuite între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne. În privinţa Procuraturii generale - nu trebuie să uităm că în decembrie 2008 a fost adoptată o nouă Lege a procuraturii. Există foarte multe nemulţumiri faţă de această lege, cred că se va reveni la ea. Dar totuşi, ţinând cont de înţelegerea partenerilor, procurorul general va avea stabilitate în funcţie. Şi aici oarecum lucrurile au fost aduse la un numitor comun.”
Europa Liberă: Există reacţii la constituirea Alianţei - de la Kiev, de la Bucureşti, Ambasada americană salută constituirea Alianţei. Kremlinul zăboveşte. Pornind de la aceste circumstanţe, la ce ne putem aştepta pe vectorul politicii externe?
Igor Boţan: „Eu cred că în privinţa politicii externe lucrurile vor deveni mult mai clare. În acordul de constituire a Alianţei este foarte clar subliniat principiul echilibrului în relaţiile externe. Şi accentele se pun în felul următor: integrarea europeană şi raporturile cu Uniunea Europeană sunt prioritare pentru Republica Moldova. În rest, este vorba de parteneri strategici, precum ar fi România, Ucraina, pe de o parte. Deci, vecinii imediaţi, şi Statele Unite şi Federaţia Rusă. Adică, ne putem aştepta că politica externă va fi îndreptată spre evitarea antagonizării, hai să zicem aşa, a statelor cu care Republica Moldova are încă probleme nesoluţionate. Este vorba, în primul rând, de Federaţia Rusă şi aici conflictul transnistrean rămâne un punct de atracţie pentru interesele marilor puteri. Să nu uităm că în raportul pe politică externă a Federaţiei Ruse se menţionează că în anul 2010 au fost făcute progrese, iar ministrul Lavrov a menţionat că a transmis Uniunii Europene un document, potrivit căruia cu eforturi comune Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană ar trebui să transforme acest spaţiu într-un spaţiu de responsabilitate comună. Adică, şi aici lucrurile au evoluat. Acum Republica Moldova trebuie să încerce să fructifice aceste progrese, care au avut loc în 2010.”