Euroscepticii estoni deplîng pasul invocînd criza financiară în care se află țările zonei euro.
Odata cu adoptarea de simbata a monedei unice europene, Estonia a devenit a 17 tara a Uniunii care a trecut la aceasta moneda, dar prima din tarile din fosta URSS. Momentul poate fi vazut ca o desprindere definitiva a acestei tari baltice de trecutul sau comunist, dar vine intr-un moment in care euro devine din ce in ce mai putin popular.
Multi estoni au sarbatorit momentul considerind ca odata cu adoptarea monedei unice europene sansele atragerii de investitori cresc si tara va depasi momentele dificile de recesiune economica si de austeritate cu care a fost confruntata . Banca centrala a Estoniei estimeaza o crestere economica in acest an de 4 %.
Pentru cei 1 milion 300 de mii de estoni momentul are si o semnificatie politica aparte – incheie ciclul despartirii tarii lor de trecutul sovietic, inceput odata cu proclamarea independentei, urmata de aderarea in 2004 la NATO si Uniunea Europeana. Din punct de vedere practic, euro le va face turismul mai simplu, crede Eve, de la Tallin: ”Respect decizia de a adera la zona euro. Nu ne va schimba prea mult viata de zi cu zi, dar ne va fi mai usor cind calatorim. Nu o sa mai fie nevoie sa schimbam bani.”
Alti estoni, ramin cumva nostalgici dupa coroana lor: ”Sigur ca imi va lipsi coroana estona. Estonia e casa mea si sunt foarte mindru de tara mea si daca nu vor mai fii coroane, sigur ca o sa-mi para rau nitel.”
Alti estoni sunt inca si mai sceptici: ”Estonia este a treia tara fosta comunista, dupa Slovenia si Slovacia care trece la euro. Si face asta intr-un moment in care toate tarile din zona euro resimt efortul de a ajuta financiar Grecia si Irlanda confruntate cu mari probleme financiare. Estonia are unul din cele mai mici deficite bugetare din Uniunea Europeana si datorii putine.”
Ministrul eston al finantelor Jurgen Ligi admite ca momentul nu este cel mai prielnic, dar ramine optimist: ”Pe vreme de furtuna e mai bine sa fii inauntru, decit afara.”
Dar euro scepticii estoni folosesc acelasi argument, dar in sens invers, precum Anti Poolamets, care a condus campania impotriva adoptarii monedei unice: ”Estonia adera in cel mai prost moment, cind chiar presedintele Uniunii spune ca intregul proiect european este in pericol. Si Estonia este precum Titanicul - vedem icebergul, dar Titanicul merge cu viteza inainte.”
Avocatul Poolamets a comandat un sondaj de opinie, potrivit caruia 53 % dintre estoni ar fi impotriva aderarii la moneda unica. Un sondaj comandat de guvern, arata ca, dimpotriva 54 % sunt in favoarea deciziei.
Premierul Andrus Ansip a fost primul eston care a scos din masina de cash primii euro, imediat dupa miezul noptii, pe 1 ianuarie, si cei din jurul sau i-au aplaudat gestul.