Muzica sferelor, muzica subteranelor

Muzica electronică românească a anului 2010 - recomandări discografice









La microfon Lucian Stefanescu, bine v-am gasit la o editie speciala de sarbatori a Dictionarului de Sunete, a treia parte a recomandarilor Europei Libere pentru aparitiile discografice ale lui 2010, astazi o emisiune dedicata in totalitate muzicii electronice din Romania.

Incepem cu “Woolfia” de Sillyconductor, piesa care deschide compilatia Buzz.ro lansata la Bucuresti de Freshgoodminal. Muzician roman de formatie clasica, Sillyconductor este un artist care locuieste – citim in prezentarea sa de pe Soundcloud – zona de intrepatrundere dintre muzica dance si arta conceptuala. Una din ispravile de anul acesta ale lui Sillyconductor a fost recrearea la Centru National al Dansului de la Bucuresti a Poemului Simfonic al lui Gyorgy Ligeti cu ajutorul a o suta de pisici chinezesti maneki-neko.

28 de albume lansate la case de discuri din UK, Germania, Belgia si Israel, fac din Yvat unul din cei mai de succes – pe plan international - creatori romani de muzica electronica din ultimul deceniu. Putin cunoscut in Romania, Yvat (pe numele lui adevarat Octavian Justin Uta) a lansat anul acesta doua albume, si noi ascultam acum piesa “Graph” de pe albumul “Extant”, publicat de casa de discuri belgiana U Cover.

Continuam cu piesa “Square” a lui Victor Popescu, aka Brazda lui Novac, de pe albumul omonim lansat anul acesta, un debut discografic tirziu, avind in vedere ca Brazda (cum e alintat de prieteni) este, alaturi de Yvat, unul din veteranii muzicii electronice din Romania.

Valentin Toma and Felix Petrescu fac impreuna trupa Makunouchi Bento, si au lansat anul acesta albumul “Swime”, de pe care ascultam “Men Of Mathematics”

Doua secvente mai accesibile acum, una apartinind unei noi trupe, lansata in luna decembrie – ROA, cealalta uneia foarte vechi, lansata in 1993, Suie Paparude. Legatura dintre cele doua formatii este Cezar Staniculescu, cunoscut si sub numele de Junkyard, care a parasit Suie Paparude in acest an pentru a infiinta Rise Of Artificial.

Incheiem aceasta editie speciala de sarbatori a Dictionarului de Sunete cu un un artist relativ putin cunoscut pe scena muzicii electronice romanesti, dar foarte activ in subpaminta acestei muzici, Marian Citu, pe numele lui de scena Rufi, care a oferit cu generozitate un cintec in exclusivitate pentru acest program, Rufi, deci cu “Rollin On”. Rufi, multumesc frumos pentru piesa.