Boris Borisov: „În timp ce România definește drept discriminatoare poziția celor două țări, noi vom folosi timpul pînă la apariția următorului raport de monitorizare pentru a îndeplini recomandările franco-germane.”
Într-un mod surprinzător Boiko Borisov, prim ministru și lider al partidului centrist GHERB, a dat dreptate Germaniei și Franței, calificând pe deplin îndreptățite criticile lor pentru insuficienta pregătire a Bulgariei de a adera la zona Schenghen. „În timp ce România definește drept discriminatoare poziția celor două țări, noi vom folosi timpul pînă la apariția următorului raport de monitorizare pentru a îndeplini recomandările franco-germane,” a spus Borisov. „Cele care privesc regimul de frontieră le vom îndeplini 100 la 100 pînă în martie. Foarte importantă va fi adoptarea rapidă a unor amendamente la Legea justiției. Atunci nu vom mai avea probleme și vom fi admiși în septembrie în Schenghen,” a subliniat primul ministru.
El a adăugat că unele sentințe pronunțate în cadrul proceselor urmărite cu atenție specială de Bruxelles, crează probleme suplimentare.
Președintele-socialist, Gheorghi Părvanov a declarat că standardele duble ale guvernanților în combaterea corupției și crimei organizate la care se adaugă extinderea contrabandei și traficului de persoane au stat la baza poziției comune a Berlinului și Parisului.
Viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov a spus că un raport de monitorizare pozitiv va schimba situația, adăugând – „vom vorbi din nou în februarie când la Sofia va sosi în vizita comisarul european Cecilia Malstroem”.
„Cererea pe termen nedefinit de a fi amînata aderarea la zona Schenghen este varianta cea mai proasta posibilă”, considderă ex-premierul și lider al dreptei parlamentare, Ivan Kostov. „Am avertizat că guvernul eșuiază în lupta contra corupției și crimei organizate cea ce a determinat actuala poziție negativă a Franței și Germaniei”.
„Bulgaria nu reușește să descifreze semnalele dinafară,” a declarat Cristian Vighenin, eurodeputat și unul din liderii Partidului socialist. În problema romilor guvernul a preferat să tacă și să se aplece. O reacție mai clară atunci ne-ar fi putut economisi o parte din probleme acum.