Dezvăluiri la Berlin despre Péter Heltai ca informator al Securității.
Anul 2010 a fost şi un an al dezvăluirilor legate de trecutul comunist în fostele ţări ale blocului sovietic. Datorită faptului că Herta Müller a fost distinsă în 2009 cu Premiul Nobel pentru Literatură a impulsionat mai mult decît oricînd discuţia legată de necesitatea reconsiderării critice a trecutului.
Nu numai mass-media din Germania a fost extrem de interesată în a publica relatări şi analize în care s-a vorbit, pe larg, despre rolul nefast al poliţiei politice comuniste din România, temuta Securitate.
În decembrie s-a aflat că un apropiat al partidului de guvernare din Ungaria, partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán, a fost un colaborator neoficial al Securităţii ceauşiste. Este vorba despre un influent om de presă din Ungaria care în anii 1980 a furnizat Securităţii române informaţii despre revista de samizdat „Ellenpontok“.
Revista clandestină a fost editată de un grup de intelectuali maghiari din Transilvania, între care s-a aflat şi Szöcs Géza, astăzi secretar de stat pentru cultură în guvernul de la Budapesta. Identitatea colaboratorului Securităţii care a furnizat date legate de dizidenţii din Cluj şi Oradea a fost dezvăluită de către artistul plastic, Tibor Gáll, care locuieşte azi la Berlin.
Gáll a fost lucrat în două dosare de urmărire informativă pe care le-a consultat. În aceste dosare l-a descoperit şi pe „Hegel“ care l-a denunţat la Securitate. În cele din urmă, CNSAS-ul i-a comunicat lui Gáll că „Hegel“ este Heltai Péter.
Din relatările presei din Ungaria se ştie cine a fost „eminenţa cenuşie“ a echipei care a redactat controversata lege a presei. Iată ce spune Tibor Gáll legat de un articol despre legea presei şi în care se face o trimitere la această „eminenţă cenuşie“, fără a o nominaliza: «Este Heltai Péter, care a fost informatorul Securităţii sub acoperire - cu numele de „Hegel”. Deci el este acela la care se referă redactorul şef al ziarului „Élet és Irodalom”, cînd vorbeşte despre noua lege a audiovizualului.»
Cu siguranţă, surprize neplăcute legate de trecutul unor persoane influente se vor afla şi anul 2011. Dosarul „Ellenpontok“ încă nu s-a deschis.