Cu ministrul culturii, Răzvan Teodorescu despre prioritățile sale.
7 ianuarie 2001
Interviul săptămînii. (Moderator : Petru Ionescu).
Invitat : Răzvan Teodorescu, ministrul culturii şi al cultelor.
Europa Liberă: Cu ce proiecte aţi venit la Ministerul Culturii ? Pe ce anume doriţi să puneţi accent ?
Răzvan Teodorescu: As spune că prioritatea priorităţilor este conservarea patrimoniului cultural naţional. Este prioritatea priorităţilor din cel puţin doua raţiuni: în primul rînd Romania şi capitala sa prezintă trista specificitate europeana şi dacă vreţi, mondială, de a fi fost singurele spaţii unde patriomoniul cultural a fost agresat în timp de pace, nu în timp de război. Ştiti bine la ce mă refer. După 89 s-a făcut extrem de puţin în acest domeniu, amintesc în treacăt că între 93 şi 95 am fost preşedintele comisiei monumentelor istorice şi am demisionat din aceasta funcţie tocmai protestînd impotriva felului în care nu se înţelegea o politică coerentă de patrimoniu.
Cred că este ceasul acum, s-au făcut nişte paşi, timizi, dar s-au făcut, eu preiau ceva din roada acestor paşi făcuţi de predecesorul meu în sensul stabilirii unor priorităţi în materile de patrimoniu cultural naţional. Ma gîndesc aici şi la implicarea Băncii Mondiale, implicarea unor instituţii ale Uniunii Europene, cred că este o cale extrem de importantă tocmai pentru recunoaşterea acestui patrimoniu şi al rolului său în sentimentul nostru identitar. Al doilea motiv pentru care acest program este foarte important este pentru că el este o sursa posibilă de venituri şi în aceasta zonă sper, am în minte chiar, o posibilă colaborare cu unii sponsori.
Europa Liberă: In legatură cu legea sponsorizării cum credeţi că poate fi făcută mai funcţională, să spunem ?
R.Teodorescu: Ea poate fi făcută mai funcţională prin precizări mai mari, am discutat acest lucru cu specialistii mei, am adus acum cîţiva manageri din zona culturii şi am discutat chiar in Parlament cu ocazia votului care s-a dat pentru investirea mea, am discutat cu mai mulţi deputati şi senatori şi este absolut necesar să facem ca oamenii care investesc în cultură să capete o serie întreaga de facilităţi care nu exista în momentul de faţă în legea sponsorizării. De altminteri aş vrea, cred şi nu sunt singurul, ca aceasta lege să fie a sponsorizării şi a mecenatului. Trebuie să repunem această instituţie a mecenatului în lumina sa adevărată.
Europa Liberă: Domnule ministru, cinematografia romaneasca trece, de o buna bucată de vreme printr-o pauză de producţie deloc dorită. Cum poate fi revigorată (cinematografia)?
R. Teodorescu: Observaţia Dvs este perfect întemeiată. Intrarea Centrului Naţional al Cinematografiei din nou în structura noastră, ceea ce nu este absolut o invenţie romanească, in Franţa Ministerul Culturii are în structura sa acel CNC şi aici am mers puţin pe formula franceză...
Europa Liberă: Dar ştiţi, mă iertaţi că va întrerup, cineaştii au dorit cîndva tocmai independenţa, s-a făcut multa zarvă pe aceasta chestiune...
R. Teodorescu: Ah, da ! S-a dorit în 90 independenţa cu rezultatele pe care le ştii. Rezultatele au mers în crescendo. Au dorit un oficiu Naţional care a depins de primul ministru, rezultatele le-ati consemnat chiar Dvs în ce spuneaţi adineaori, aproape de 0... Un film pe an. Eu cred că şi am promisiuni în acest sens că în anul care va veni, cu subvenţiile care au existat, trebuie să va spun, - pentru că mitul banilor care lipsesc la cultură trebuie odata şi odată spulberat -, bani au venit în chip decent, ei însă au fost cheltuiţi uneori anapoda şi nu vreau să spun că din vina ministerului ci dintr-un sistem întreg de caracatiţă care funcţionează în societatea romanească. In materie de filme, sigur, nu putem să ne ridicăm la cifra de 7 - 8 filme pe an cît ar fi normal într-o ţară ca a noastră, dar sper, nu sper, mă angajez, deşi a trecut vremea angajamentelor, dar cuvîntul angajare conţine încă în el, nu-i aşa, obligaţia morală de a te ţine de ceea ce spui, mă angajez ca 4 sau 5 filme să fie deja gata la sfîrşitul acestui an. [...]
Europa Liberă: Sunteţi deci, cum aţi spus şi Dvs ministrul nu numai al culturii, dar si al cultelor... În acest domeniu ce proiecte aveţi, ce credeţi că ar trebui ameliorat?
R. Teodorescu: Sunt multe, dar eu nu voi începe cu ceea ce se începe - combaterea prozelitismului religios şi altor lucruri care se mai întimplă pe acest meridian, nu vă voi vorbi nici de obişnuita neutralitate în politica de culte şi sprijinirea cultelor, vă voi vorbi de un lucru care este nou şi la care ţinem foarte mult: sprijinirea cultelor în acţiunile cu caracter social şi filantropic.
Aşa cum ştiţi, spre deosebire de protestantism mai ales, ortodoxia care avusese o mare vocaţie filantropică - chiar cuvintul filantropie vine din moştenirea ortodoxă, în toate limbile lumii -, se pierduse în ultima vreme din varii motive. Ei bine, acest rol, social, filantropic, cultele şi ortodoxia şi-l recapătă din nou, statul trebuie să ajute aici - este vorba aici de copiii străzii, este vorba de handicapaţi, este vorba de marginalizaţi de toţi aceşti oameni care nu sunt vinovaţi pentru soarta lor şi asupra cărora nu numai statul, dar şi biserica şi bisericile se apleacă. Caritatea creştină trebuie să devină o pîrghie importantă de modificare, dacă vreţi, a structurilor mentale în societatea romanească.