Primăria Chișinău: „Necazurile locuitorilor din Ţânţăreni vor dispărea după construcţia fabricii de termo-prelucrare a deşeurilor.”
Locuitorii din Ţânţăreni nu mai vor gunoaiele din Chişinău. Pentru că locul de depunere nu este amenajat cum trebuie, pentru că poluează apele şi provoacă infecţii. Pentru că nimeni nu pare dispus să modernizeze depozitul.
„Trăim în condiţii europene cu gunoiul după casă. Lumea la Chişinău deschide ferestrele ca să aerisească casa, dar noi trebuie mai repede să închidem uşa că altfel nu putem sta”.
Aşa a început să-mi depene necazul Mariana Popa din satul Ţânţăreni, raionul Anenii Noi, care de trei zile, împreună cu alţi săteni, opresc trecerea camioanelor de la autosalubritate spre gunoiştea ce absoarbe de ani de zile deşeurile capitalei.
Oamenii îmi spun că speranţa lor că e pe sfârşite: „Tare greu trăim. Copiii beau apă şi se îmbolnăvesc. Fiicei mele zilele trecute i-au ieşit bubiţe în jurul gurii. De la ce? Că nu-i de la mâncare! E de la apă infecţia. Munceşti toată vara şi creşti un harbujel şi nu îl poţi vinde că spun oamenii că-i otrăvit. Se duc oamenii cu brânză sau lapte să vândă la Chişinău şi dacă află cumpărătorii că sunt de la Ţânţîreni, se întorc şi pleacă”.
Sătenii zic că vor bloca accesul camioanelor până când va fi luată decizia de stopare a depozitării deşeurilor la gunoiştea din Ţânţăreni: „Noi vom sta aici şi zi şi noapte. Au să iasă noaptea la lucru, noi noaptea o să stăm aici şi o să-i stopăm şi nu au să aducă gunoiul. Frig de 40 de grade dacă va fi, oricum vom sta în stradă. Lumea nu-i toată. Nu vă gândiţi că au ieşit numai doi oameni şi gata”
Primăria Chişinău a decis în această dimineaţă să redirecţioneze gunoiul spre un teren provizoriu de depozitare a deşeurilor. Iată ce a declarat Europei Libere, viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu: „Atât timp câte se fac acolo proteste noi nu ne vom duce cu forţa. Avem rezerva de câteva zile la staţia de transbordare la staţia autosalubritate, iar apoi avem pregătit un punct de transbordare de mai lungă durată pentru ca, ulterior, gunoiul să fie dus fie la uzina de ardere, fie la o altă gunoişte. Vom continua tratativele cu administraţia comunei Ţânţăreni”.
Viceprimarul Grozavu spune că, în principiu, Consiliului raional Anenii Noi a acceptat prelungirea depozitării deşeurilor la gunoiştea de la Ţânţăreni, unde ar fi încă destul loc.
Pe de altă parte, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba întrevede un subtext electoral în protestul sătenilor de la Ţânţăreni: „Oamenii de acolo protestează de mai mulţi ani şi tot timpul protestul coincide cu perioada campaniilor electorale, adică în spatele acestui protest ecologic se ascund nişte planuri pentru alegerile locale din acest an”.
Totuşi, spune Vladimir Garaba, nu pot fi trecute cu vederea nici neplăcerile pe care gunoiştea le provoacă sătenilor din Ţânţăreni: „Regret că autorităţile municipiului nu au contribuit la evaluarea impactului de mediu al acestei gunoişti. Care-i situaţia la Ţânţăreni în comparaţie cu alte sate din jurul acestui obiectiv? Gunoiştea are alt pericol, ea este departe, la 4 km, dar acolo există un pricipitat lichid, cantitatea căruia creşte şi sigur că pot avea erupţii. Lumea ştie lucrul acesta şi se teme, însă situaţia este sub control”.
Primăria Chişinău promite că necazurile locuitorilor din Ţânţăreni şi satele din împrejurimi vor dispărea după construcţia fabricii de termo-prelucrare a deşeurilor. Până atunci însă sătenii ar fi să mai aştepte cel puţin doi ani.