Șapte milioane de lei alocați pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
11 ianuarie 2001
Actualitatea în Republica Moldova.
Legea modificării bugetului aprobată de Parlament.
Dan Ionescu: Întrunit în sesiune extraordinară, Parlamentul a adoptat astăzi modificarea bugetului, pentru a permite finanţarea alegerilor anticipate. Pe de altă parte, premierul Dumitru Braghiş s-a hotărât să participe la alegerile din 25 februarie. Relatează Sergiu Praporşcic.
Parlamentul, întrunit astăzi într-o sesiune specială, a alocat şapte milioane de lei pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate de la 25 februarie. În acest scop, Legislativul a modificat Legea bugetului de stat, fără a schimba, însă, parametrii de bază ai bugetul. Biroul permanent a decis ca Legislativul să opereze aceste modificări astăzi, deoarece vineri va intra în vigoare decretul pereşedintelui Petru Lucinschi privind dizolvarea Parlamentului, după care deputaţii nu vor mai putea adopta legi organice şi constituţionale. Tot astăzi Legislativul a alocat 15 milioane de lei pentru repararea daunelor provocate de chiciură în Nordul Republicii, estimate de specialişti la 260 de milioane de lei.
Vineri începe campania oficială pentru alegerea unui nou Legislativ. Premierul Dumitru Braghiş a declarat astăzi seara, că va participa la alegeri în fruntea unui bloc electoral, care se va numi Alianţa Braghiş. Din componenţa blocului vor face parte: Uniunea Centristă, Partidul Democraţiei Sociale „Furnica”, Partidul Socialiştilor, Mişcarea social-politică „Forţa Nouă” şi Uniunea Muncii. Primul ministru a spus, că poartă negocieri cu mişcarea social-politică „Plai Natal” şi cu Partidul Social-Democrat în vederea aderării acestora la Alianţa Braghiş.
Declaraţiile premierului sunt contrazise, însă, de deputatul Ion Morei, liderul Uniunii Centriste. Solicitat de noi, Morei a confirmat, că Braghiş va fi în fruntea unui bloc electoral, din care va face parte şi formaţiunea sa. Morei, însă, a exclus în mod categoric posibilitatea ca Uniunea Centristă să participe la alegeri împreună cu Partidul Democraţiei Sociale „Furnica” şi mişcarea social-politică „Plai Natal”.
Ion Morei: „La moment, cel puţin, este exclusă alianţa preelectorală cu „Plai Natal”. Nu poate fi creat un bloc, o alianţă între Uniunea Centristă şi „Plai Natal” şi „Furnica”, care practic s-a afiliat poziţiei „Plai Natal”.”
Dacă pe centrul eşicherului politic astăzi s-a creat cel de-al doilea bloc electoral, atunci pe dreapta, se pare, s-a desfiinţat singurul care exista. Liderul Partidului Naţional-Ţărănesc Creştin-Democrat, Valeriu Muravschi, a declarat că formaţiunea sa a decis să meargă cu o listă proprie de candidaţi la alegeri şi nu în cadrul Blocului ţăranilor şi intelectualilor, la constituirea căruia a participat.
Solicitat de noi, Valeriu Muravschi a spus: „Este regretabil, dar ieri biroul permanent al PNŢCD-ului a examinat încă o dată situaţia şi în legătură, că PFD-ul ne-a impus nişte condiţii legate de participarea separată în crearea acestui bloc şi în lista grupului creştin-democrat, care nu este înregistrată aşa ca formaţiune, ca partid, am acceptat acest grup, dar am insistat ca el să se determine şi să se declare public, că el aderă la PFD sau la PNŢCD. Şi atunci îl prezentăm din partea unui sau altui partid pe listă. Deci, lucrul acesta nu s-a întâmplat, PFD-ul nu a cedat. Şi biroul permanent ieri a luat decizia, cel puţin la etapa actuală, fiindcă suntem într-un deficit enorm de timp, am pierdut două săptămâni numai cu negocierile astea din cauza grupului, în condiţiile astea am luat decizia să ne înregistrăm separat, PNŢCD-ul să se înregistreze şi prelungim negocierile. Şi nu numai cu PFD-ul, ci şi cu liberalii. Totuşi ideea unei alianţe largi rămâne în vigoare.”
Valeriu Muravschi a spus, că partidul său se va înregistra separat la alegeri şi pe motiv, că nu doreşte să se confrunte cu Partidul Popular Creştin-Democrat, pe care l-au părăsit anterior membrii grupului Valentin Dolganiuc.
Valeriu Muravschi: „Eu, în general, n-am înţeles totuşi din ce cauză PFD-ul şi acest grup au insistat categoric ca acest grup să meargă separat în negocieri şi în constituirea blocului. Posibil, că era pus la cale şi altceva, erau şi alte planuri. Cel puţin noi nu am dorit şi nici nu dorim să ne luptăm cu Frontul Popular. Repet, Frontul Populat, sau cum se numeşte acum Partidul Popular Creştin-Democrat. Nu vorbesc de conducerea acestei formaţiuni. Eu vorbesc integral de această mişcare. Noi nu dorim să ne luptăm cu ei. Noi avem cu cine ne lupta în Republica Moldova.”
Solicitat de noi, Valeriu Matei, liderul Partidului Forţelor Democratice, care a participat la constituirea Blocului ţăranilor şi intelectualilor, a refuzat să cometeze situaţia creată.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.