Mihai Ghimpu: „Nu poţi să vorbeşti de reforma unor instituţii de drept şi apoi să revii la Constituţie.”
Europa Liberă: Se discută foarte mult la delimitarea funcţiilor între preşedinte şi Executiv. E o problemă mare, totuşi? Ce regim avem noi astăzi? Parlamentar? Semiprezidenţial?
Mihai Ghimpu: „Acela care e fixat în Constituţie şi fiecare va activa.”
Europa Liberă: Dar el niciodată nu s-a respectat.
Mihai Ghimpu: „Păi, de data aceasta avem semnat un acord, care stipulează care şi cum activează. În fine, fiecare are Constituţia, dar are şi acordul semnat la constituirea Alianţei şi acolo este stipulat că peste tot noi ne întâlnim în consiliul Alianţei şi luăm decizii. Pe care le va realiza Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia.”
Europa Liberă: De ce nu se dă publicităţii acest acord de constituire a Alianţei?
Mihai Ghimpu: „Eu nu ştiu, eu pot să vi-l dau şi azi. Pur şi simplu nu l-a cerut nimeni.”
Europa Liberă: Iată, eu vi-l cer. Ce e scris în el?
Mihai Ghimpu: „Absolut tot – de la principii şi valori şi mecanisme, şi pârghii în actul de guvernare. Şi ministerele care şi cui îi revin. Şi atât. Tot este prevăzut. Şi de aceea şi spun că este consiliul Alianţei, este prezidiul Guvernului şi, ca să nu apară probleme, că cineva promovează o lege, un decret sau o hotărâre de Guvern, ordinea de zi se discută la şedinţa Consiliului.”
Europa Liberă: Care din problemele din trecut nu aţi vrea să apară?
Mihai Ghimpu: „Eu sunt un om de echipă şi mie îmi place să decidem lucrurile mari, nu este vorba de fiecare mărunţiş. Lucruri mari. Dacă ne-am asumat împreună, păi atunci...cineva poate şi e în drept să decidă conform legislaţiei în vigoare, Constituţiei. Dar dacă faci parte din Alianţă şi se decid nişte lucruri şi tu nu eşti la curent. Şi te întâlneşti, că afli din presă, sau te întreabă presa şi tu deschizi nişte ochi de parcă ai văzut Marea Moartă. Aici e problema. Acuma noi suntem trei partide, deci asta înseamnă că deja mai departe se iau decizii ca într-un partid. Din trei ne-am transformat în unul. Fiindcă din trei programe noi pregătim unul. Şi atunci eu nu văd că o să fie probleme dacă o să respectăm această înţelegere între noi.”
Europa Liberă: Programul de guvernare e gata?
Mihai Ghimpu: „Mai sunt nişte subiecte, care...”
Europa Liberă: Care sunt subiectele?
Mihai Ghimpu: „Nu cred că are rost.”
Europa Liberă: Componenţa Guvernului?
Mihai Ghimpu: „Fiecare partid am înţeles că e gata cu miniştrii săi. Noi îi avem.”
Europa Liberă: Cui va reveni funcţia de vicepremier pentru probleme de integrare?
Mihai Ghimpu: „Aici a rămas să găsim candidatura prin consens. Nu i-a revenit nimănui. Deci, trei găsim omul.”
Europa Liberă: Se discută că această funcţie ar putea să aparţină PCRM-ului?
Mihai Ghimpu: „Nu ştiu. Mă îndoiesc ca o astfel de problemă să o dăm comuniştilor. Nu cred că ar fi bună ideea. E o problemă importantă pentru noi. Ştiţi că întotdeauna, indiferent de comunişti-necomunişti, opoziţia întotdeauna vrea să arate într-o culoare neagră guvernarea, nu? Şi atunci? Nu ştiu, să vedem, dacă poate au şi ei un om bun, care într-adevăr ştim, că el nu va promova politica PCRM-ului, dar politica statului, poate. Dar nu cred eu. Asta înseamnă că puţin se lărgeşte Alianţa. Trebuie să discutăm.”
Europa Liberă: Şi totuşi, ce trebuie şi ce ar putea să-i revină PCRM-ului?
Mihai Ghimpu: „Ceea ce-i revine opoziţiei, ca în toată lumea – vicespicher şi şef de comisie, şi membri în Biroul permanent.”
Europa Liberă: Cum aţi reacţionat la declaraţia lui Smirnov care a spus că se bucură că a câştigat Alianţa?
Mihai Ghimpu: „Deci, asta e invers. Demonstrează – că nu e bucuros. Înseamnă că nu e bucuros, nu e mulţumit. Noi avem altă politică externă, decât comuniştii. Noi avem, alianţa, o politică foarte bună şi bine sprijinită de Uniunea Europeană. Anume datorită iniţiativei noastre şi muncii noastre. Aste e, lui tocmai nu-i place, fiindcă noi suntem activi. Eu unde nu am fost, peste tot am vorbit despre prezenţa armatei ruse, de problema Transnistriei, de ocupaţie, de retragere şi lor asta nu le place. Fiindcă se crează o opinie europeană, mondială.”
Europa Liberă: S-a insistat şi asupra menţinerii statutului de neutralitate?
Mihai Ghimpu: „Constituţia prevede stat neutru. Şi în 2009 noi am hotărât ca problema aceasta o lăsăm neatinsă, pentru viitoarea generaţie. Atât timp, cât această neutralitate nu ne încurcă să mergem spre Europa, ea poate rămâne. Să vedem, când o să vină ziua aderării, dacă atunci o să spună ca la toţi – că intraţi prin poarta cealaltă şi apoi veniţi la noi, atunci trebuie să vedem ce facem.”
Europa Liberă: Printre alte priorităţi – reforma judiciară.
Mihai Ghimpu: „Aici trebuie s-o începi de la Constituţie. Nu poţi să vorbeşti de reforma unor instituţii de drept şi apoi să revii la Constituţie. Se începe cu legea fundamentală şi atunci celelalte legi se aduc în conformitate.”
Europa Liberă: Toate componentele au căzut de acord?
Mihai Ghimpu: „Încă discutăm. Sunt de acord, dar aşa – fiecare cu viziunea sa. Dar trebuie să fie clar: o nouă constituţie şi gata. Atunci este clar. Dar reforma constituţională asta încă nu înseamnă o nouă constituţie. Poţi să reformezi, să modifici câteva articole şi consideri că ai făcut reforma constituţională. Constituţia se cere să fie nouă. Fapt confirmat de toate instituţiile europene. Şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, şi Consiliul Europei, şi Parlamentul European şi Comisia de la Veneţia. Şi colegii de Alianţă au spus, au fost de acord atunci că numai după alegeri. Şi acum cum? Rămâne după alte alegeri, sau cum? PL are o poziţie de neclintit.”