Negociatorul principal pentru conflictele regionale în cadrul Departamentului de stat al SUA, Carey Cavanaugh, a conferit astăzi cu preşedintele interimar Petru Lucinschi.
18 ianuarie 2001
Actualitatea în Republica Moldova.
Convorbiri americano-moldovene pe tema reglementării transnistrene.
Dan Ionescu: Joi, un înalt funcţionar din Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii a purtat convorbiri la Chişinău şi Tiraspol. Mai multe de la Eleonora Lisnic.
Negociatorul principal pentru conflictele regionale în cadrul Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii, Carey Cavanaugh, a conferit astăzi cu preşedintele interimar Petru Lucinschi. Tema discuţiei au constituit-o modalităţile de soluţionare pe cale paşnică a diferendului transnistrean.
În cadrul acestei întâlniri, oficialul american, citat de Serviciul de presă al Preşedinţiei, a dat o definiţie misiunii, care le-a revenit Statelor Unite în contextul reglementării diferendului transnistrean. „Rolul Statelor Unite în procesul de negocieri”, a spus Carey Cavanaugh, „este de a avansa o soluţie politică în spiritul normelor internaţionale, o soluţie care să fie acceptată atât de Moscova, cât şi de părţile implicate în conflict”.
În acelaşi timp, oficialul de la Washington a apreciat, că actualmente, în contextul tratativelor în problema transnistreană, se impune activizarea eforturilor politice ale OSCE, precum şi iniţierea de către Uniunea Europeană a unor programe economice în regiune. La rândul său, Petru Lucinschi, citat de Serviciul de presă, a subliniat disponibilitatea conducerii de vârf a Federaţiei Ruse de a se implica mai activ în urgentarea soluţionării diferendului transnistrean.
Totodată, preşedintele Lucinschi s-a pronunţat pentru retragerea armamentului şi trupelor militare ruseşti din stânga Nistrului în termenele stabilite de reuniunea OSCE de la Istanbul, adică până la sfârşitul anului 2002. În această ordine de idei, Petru Lucinschi a arătat, că obiectivul în cauză poate fi atins cu mai multă uşurinţă, dacă Uniunea Europeană va aplica în regiune anumite proiecte şi programe economice. Asemenea acţiuni ar fi, în opinia preşedintelui Lucinschi, de natură să armonizeze relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol.
Petru Lucinschi a mai spus, că după evacuarea trupelor şi arsenalului militar ruseşti, pacea în regiune va putea fi asigurată de către forţele de pacificare, aflate sub egida OSCE, în cadrul unui acord politic transparent.
La Chişinău, Carey Cavanaugh s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, şi cu reprezentantul preşedintelui moldovean la tratativele în problema transnistreană, Vasile Sturza. Astăzi, în a doua jumătate a zilei, oficialul american s-a deplasat la Tiraspol pentru discuţii cu liderii transnistreni. În cadrul întâlnirilor de până acum, Carey Cavanaugh a abordat şi aspectul sprijinului, pe care îl pot acorda Statele Unite în contextul pregătirilor de reuniunea comisiilor speciale pentru reglementarea diferendului transnistrean.
Reuniunea va avea loc la 25 ianuarie, la Bratislava, Slovacia, sub egida OSCE. În cadrul ei delagaţiile de la Chişinău, Tiraspol şi din partea mediatorilor vor pune în discuţie proiectul statutului juridic special pentru regiunea transnistreană. Negocierile asupra documentulu amintit au fost reluate după o pauză îndelungată la începutul acestei luni. În contextul pregătirilor pentru reuniunea de la Bratislava, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a avut zilele acestea o serie de întâlniri cu preşedintele Petru Lucinschi, cu ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, şi cu reprezentantul preşedintelui la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza.
În cadrul întâlnirii cu şeful Misiunii OSCE, preşedintele Lucinschi a fost de părere, că situaţia actuală nu este favorabilă procesului de negocieri, fiindcă forţele politice de la Chişinău sunt preocupate de campania electorală. La întâlnirea cu William Hill, Petru Lucinschi şi-a exprimat speranţa, că alegerile se vor solda cu crearea unei majorităţi parlamentare eficiente, fapt care ar contribui la reglementarea definitivă a conflictului transnistrean.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.