W. Totok: A fost un decalaj, de 10 ani, între ce am făcut noi în anii ʼ70 și ceea ce au încercat unii scriitori români, care, bineînțeles, au articulat politic la sfîrșitul anilor ʼ80 ceva similar.
Oameni, destine, istorie.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.
Invitat: William Totok.
Scriitorul și publicistul german William Totok, născut în România (1951) și emigrat în Germania la jumătatea anilor ʼ80, după aproximativ 15 ani de persecuții și hărțuieli, inclusiv o detenție de aproape un an din motive politice.
William Totok a fost unul dintre componenții „Grupului de acțiune din Banat”, grup alcătuit la începutul anilor ʼ70 și format din câțiva tineri scriitori germani. A fost unul dintre cele mai puternice și mai articulate nuclee de gîndire alternativă și de disidență din România comunistă.
Cu toate acestea, rememorările diverselor momente de împotrivire și rezistență anticomunistă omit mai totdeuna fie și simpla menționare a existenței sale, unul dintre cazurile cele mai recente și mai scandaloase de omisiune fiind oferit de addenda la versiunea românească a Cărții negre a comunismului, unde se face o foarte selectivă inventariere a protestelor anticomuniste din România, eliminîndu-se însă, nu se știe de ce, acțiunile ai căror protagoniști au fost reprezentanți ai minorităților naționale.
(Textul integral al interviului a fost publicat în volumul M. Iorgulescu, Convorbiri la sfîrșit de secol, Editura Fundației Culturale Române, București, 2006, pp. 453-470).