Iurie Leanca: Avem încă multe de făcut pe planul racordării cadrului legislativ, instituţional, de preluare şi implementare a standardelor UE.
Valentina Ursu a luat astăzi un interviu vicepremierului Iurie Leanca, Ministrul afacerilor externe şi integrării europene. In exclusivitate pentru Europa Libera, Iurie Leancă a vorbit despre vizita Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, în cadrul căreia va prezenta Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize Republica Moldova-UE.
Iurie Leancă: „Cel mai important obiectiv al acestei vizite este transmiterea oficială a acestui plan de acţiuni, care prevede crearea unui regim fără de vize pentru cetăţenii moldoveni.
Totodată, dânsa vine să inaugureze, împreună cu primul ministru, Vlad Filat, o conferinţă în cadrul Iniţiativei de la Stockholm, o iniţiativă lansată de către fosta preşedintie suedeză a Uniunii Europene, care vizează un domeniu extrem de important pentru Uniunea Europeană, pentru relaţiile Uniunii Europene cu ţările terţe.
Dar se înscrie exact în acest context de mobilitate, de realizare a unui regim fără de vize, de creare a unui spaţiu, unde reglementările europene, începând cu azilul şi terminând cu implementarea anumitor standarde în cooperarea mult mai bună în domeniul justiţiei între ţările membre cu ţările nemembre se vor pune în discuţie.”
Europa Liberă: Domnule Leancă, Chişinăul consideră, că anul acesta vor fi soluţionate problemele legate de liberalizarea vizelor între Moldova şi Uniunea Europeană?
Iurie Leancă: „Guvernul, totuşi, porneşte de la înţelegerea exactă a fenomenului, de la înţelegerea complexităţii acestei probleme. Şi nu-şi propune pe parcursul acestui an să rezolve toate problemele. Cunoaştem că avem încă multe de făcut pe planul racordării cadrului legislativ, instituţional, de preluare şi implementare a standardelor ş.a.m.d.”
Europa Liberă: De ce spun probleme, pentru că până acum populaţia nu avea paşapoarte din noua generaţie, cu date biometrice şi fotografii digitale. S-a rezolvat problema?
Iurie Leancă: „De la 1 ianuarie se eliberează doar paşapoarte biometrice. Din păcate, există o problemă ce ţine de paşaportizarea concetăţenilor noştri, care locuiesc permanent în afara Republicii Moldova. Până la 1 ianuarie urma să dotăm toate misiunile noastre cu echipamente necesare pentru prelevarea datelor, în baza cărora s-ar fi eliberat aceste paşapoarte biometrice. Acest echipament urma să fie furnizat în cadrul unui proiect între noi şi Comisia Europeană.
Acest proiect din păcate nu a reuşit să fie realizat până la 31 decembrie anul trecut. Îl vom realiza pe parcursul acestui an. Guvernul urmează să examineze un amendament la legea în vigoare şi să-l propună ulterior Parlamentului. Şi asta o vom face într-o perioadă foarte succintă de timp, astfel încât pentru concetăţenii noştri din afara ţării să fie creată o mică excepţie de la lege. Dar o excepţie, care confirmă legea de bază.”
Europa Liberă: Din câte cunosc, pe parcursul negocierilor referitoare la obţinerea regimului fără vize între Moldova şi UE se discuta şi despre un acord de readmitere. Or, Moldova va putea oficial să răspundă pentru toţi imigranţii ilegali, care intră în Europa parcurgând în tranzit teritoriul său?
Iurie Leancă: „Republica Moldova a semnat acest acord-cadru de readmisie cu Comisia Europeană. Iar în baza acestui acord au fost semnate mai multe protocoale semnale cu ţări membre ale Uniunii Europene, cele care au dorit să vină cu o anumită detalizare a cadrului general. Am semnat cam cu toate ţările Uniunii Europene, care şi-au exprimat acest interes expres de a semna protocoale suplimentare.
Premierul Vlad Filat și comisarul european Cecilia Malmström la ultima întîlnire la Bruxelles, în decembrie trecut
Spre fericirea noastră, fluxul respectiv migraţionist, care traversează teritoriul Republicii Moldova este în diminuare, este în scădere. Poate se datorează faptului, că instituţiile statului sunt mult mai conştiente şi mai bine pregătite pentru a contracara acest fenomen. Dar nu înseamnă, că în totalitate am reuşit să eliminăm acest pericol. Fiindcă nu ţine doar de noi, ţine de evoluţiile şi dinamizmul pe plan regional într-un context mai mare.
Ceea ce urmează să facem este să implementăm, de exemplu, concepţia privind managementul integrat la frontieră, concept aprobat în noiembrie anul trecut. Să facem aşa, încât frontiera noastră şi estică, şi vestică să fie cât mai transparentă, dar fără a avea porozitate. Pe acest motiv urmează să intensificăm cooperarea noastră cu Comisia Europeană, cu instituţii specializate ale Uniunii Europene, cu ţări membre. Şi asta se va face concomitent cu realizarea planului de acţiuni.”
Europa Liberă: Ascultătorii Europei Libere, ca şi toţi cetăţenii, îşi pun întrebarea: când vor avea şansa, fericita ocazie să meargă în UE fără vize?
Iurie Leancă: „Există anumite prognoze în acest sens. Prognoze făcute de partenerii, prietenii noştri europeni, care consideră, că în linii mari am putea să parcurgem acest traseu, ţinând cont de faptul autorităţile din Moldova au dat dovadă în anul trecut de responsabilitate şi seriozitate, deci constată un an şi jumătate. Noi, fără a ne angaja oficial în programul de guvernare, totuşi drept ţintă ne-am propus finele anului 2012.”
Europa Liberă: În cadrul negocierilor luaţi în calcul şi populaţia de pe malul stâng al Nistrului?
Iurie Leancă: „Noi niciodată n-am diferenţiat între cetăţenii noştri, care locuiesc pe un mal sau pe altul al Nistrului. Există anumite probleme, mici probleme în acest sens.”
Europa Liberă: Care sunt aceste probleme?
Iurie Leancă: „E vorba de securitatea actelor emise în partea stângă a Nistrului. Din perspectiva acestui regim trebuie să fie un stimulent foarte puternic, pentru ca cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului să înţeleagă încă o dată, câte avantaje vor avea ei inclusiv în momentul în care ţara se va reuni, se va reîntregi.”
Europa Liberă: Domnule Leancă, să înţeleg că renunţarea la vize este un instrument pentru integrarea Moldovei în UE?
Iurie Leancă: „Abolirea acestui regim de vize, bineînţeles că este un pas extrem de important în calea transformării cetăţeanului moldovean în cetăţean european. Este un pas extrem de important în calea apropierii Republicii Moldova de rigorile Uniunii Europene, fiindcă este un fel de test, un test foarte serios. Şi în momentul în care vom şti să facem faţă acestui test, va vorbi realizarea lui despre faptul, că societate în întregime, autorităţile în particular, societatea civilă, fiindcă acest exerciţiu se poate realiza doar împreună, autorităţile locale la fel sunt plenar antrenate în acest proces. Şi ne mişcăm cu succes într-o manieră ascendentă.”