Newt Gingrich - un posibil contracandidat al lui Obama

Newt Gingrich, fostul președinte al Camerei Reprezentanților

Gingrich, care e în vîrstă de 67 de ani, este inregistrat ca alegător în statul Virginia, dar dacă va candida dorește să-și aibă baza în Georgia.

In timp ce presedintele Statelor Unite, Barack Obama se pregateste pentru alocutiunea de miine despre starea uniunii, potentialii sai rivali la prezidentialele din 2012 se pozitioneaza, in asteptare. Este vreunul dintre contra-candidati de-acum anuntati? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Nu, inca nu … dar republicanii stiu ca daca vor opta pentru un candidat potrivit, au o sansa sa cistige si Casa Alba, dupa victoria din noiembrie la alegerile pentru Congres. Potentiali candidati tatoneaza terenul.

Intre acestia, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich, care a spus colaboratorilor apropiati ca intentioneaza sa candideze pentru functia suprema in stat. El s-a intretinut de curind cu guvernatorul statului Georgia, Nathan Deal pe care l-a ajutat sa cistige, in ultima faza a preliminariilor republicane. Gingrich incearca sa-si refaca masina politica si sa-si consolideze sprijinul in Georgia, stat adjudecat la alegerile trecute, in tabara republicana, de fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee. Gingrich, care e in virsta de 67 de ani este inregistrat ca alegator in statul Virginia, dar daca va candida doreste sa-si aiba baza in Georgia, stat pe care l-a reprezentat in anii in care a condus Camera Reprezentatilor.

Gingrich va crea un comitet exploratoriu in februarie si va decide daca candideaza sau nu in martie. Senatorul de Georgia, Saxby Chambliss care-l considera pe Newt Gingrich un mentor are sentimente mixte fata de intentia fostului presedinte al Camerei. El spune ca acestuia nu-i va fi usor sa recompuna baza de sprijin, care l-a propulsat cu circa 16 ani in urma. „Timpurile s-au schimbat” – spune senatorul, aratind ca republicanii au nevoie de un candidat care sa poata cistiga alegerile generale, un altul posibil fiind senatorul de Dakota de Sud, John Thune.

Chambliss spune ca o dezbatere intre Gingrich si Obama ar fi un spectacol pentru care ar plati bani sa-l vada, dar dincolo de acest aspect, Gingrich - are in viziunea sa—de depasit un handicap de imagine important. Este vorba despre impresia lasata atunci cind a condus camera de ideolog, nedispus sa faca compromisuri. De altfel, acum, cind republicanii au cistigat din nou controlul in Camera, multi l-au sfatuit pe noul presedinte, deputatul Boehner sa nu repete greselile lui Gingrich.

Republicanii stiu ca vor trebui in 2012 sa impace elanul ideologic al aripii populiste- reprezentata de Tea Party - cu moderatia de care e nevoie pentru a convinge un electorat national. Poate Gingrich sa faca asta? Multi analisti spun ca e greu de crezut.