Exemplul sloven

A fost nevoie de 3000 de coordonatori locali, peste 3700 de organizaţii nonguvernamentale, 530 de scoli şi 280 de gradiniţe.

În luna aprilie a anului trecut, peste 250 de mii de cetăţeni din Slovenia şi-au curăţat ţara de gunoi într-o singură zi. Paul Hodorogea a discutat cu Nara Petrovic cel care s-a inspirat din ideea Estoniei şi a inceput să caute voluntari care sa-l ajute să adune deşeurile.

Nara Petrovic
Nara Petrovici spune ca in primul rînd 99 % din institutiile media din Slovenia au transmis şi au susţinut ideea curăţeniei naţionale. Când l-am intrebat cum organizatorii au motivat oamenii să se rupă de la grijile lor cotidiene şi sa participe la strâns gunoiul care nu le aparţine dar care îi influenţează, Nara Petrovici mi-a răspuns că de fapt cei 13 % din cetăţenii Sloveniei care s-au implicat nu reprezintă o cifră atât de mare. Dacă jumătate de ţară s-ar fi implicat, aceasta da, ar fi fost o cifră mare, exclamă Petrovic.

A trecut un an deja şi incepe a se aduna alt gunoi, alte deşeuri, dar Nara spune că în societatea slovenă au inceput a se mişca lucrurile. Ei gândesc mai ecologic: nu aruncă gunoiul deodată, ei întâi îl sortează şi îl trimit la reciclare. Devin mai conştienţi că trăiesc pe o singură planetă care are resurse limitate.

Secretul organizării unui astfel de eveniment a fost că oamenii au luat această zi de lucru nu ca pe o obligaţie, ci ca pe o activitate care o fac din glumă, mai ales că, spune Nara, după ce au terminat de strins deşeurile, voluntarii au facut picnicuri, drept mulţumire pentru ca au facut ceva util in acea zi. Oamenii simţeau o schimbare in societate, erau entuziasmaţi.


Efectele nu s-au lasat aşteptate, în scurt timp guvernul Sloveniei s-a arătat mai interesat de ecologie şi a inceput sa adopte legi ecologice, spre exeplu care promovează utilizarea pungilor biodegradabile in locul celor obisnuite din plastic.

Iniţiatorul slovean mi-a dat câteva cifre impresionate: A fost nevoie de 3000 de coordonatori locali, peste 3700 de organizaţii nonguvernamentale, 530 de scoli şi 280 de gradiniţe.

Nara Petrovic
Nara mi-a spus ca dimineaţa cand au inceput curăţenia părea ploioasă, dar crede ca daca ar fi plouat, oamenii oricum ar fi ieşit la ajutor. Ideea curăţării unei ţări la nivel national a inceput in Estonia in anul 2008, a continuat in 2009 in Letonia şi Lituania. Slovenia şi Portugalia au fost curăţate anul trecut, iar la mijlocul lunii aprilie al acestui an şi Moldova vrea sa organizeze o astfel de zi a curăţeniei naţionale.