Autocrația impusă de Lukașenka este inacceptabilă

Senatorul Joseph Lieberman și colegul său republican John McCain

Senatorul Joseph Lieberman: Sunt dezamăgit că împotriva lui Lukașenka și a anturajului său nu au fost impuse și sancțiuni economice.

Influentul senator american Joseph Lieberman a fost întrebat care ar trebui să fie noua abordare a occidentului faţă de regimul preşedintelui de la Minsk, ştiut fiind că, împreuna cu senatorul democrat John Kerry, Lieberman a vorbit despre nevoia schimbării atitudinii occidentale faţă de Minsk, dupa violenţele şi represiunea ce au urmat controversatelor alegeri prezidenţiale din decembrie.


Joseph Lieberman: Impreuna cu senatorul Kerry am ajus la o concluzie la care nu era prea greu sa ajungi şi anume că strategia de implicare, de apropiere a Statelor Unite si a Uniunii Europene de preşedintele Lukaşenka a eşuat. A eşuat îngrozitor, aşa cum vedem din acţiunile actuale ale liderului de la Minsk. Si acum cred ca în primul rînd ar trebuim să spunem foarte clar că modul autocratic al liderului de la Minsk este inacceptabil şi să facem tot ce putem si să facem presiuni, inclusiv să impunem sancţiuni economice, împotriva lui Lukaşenka şi a celor din jurul lui, pentru a-şi schimba atitudinea. Mai trebuie si să sporim sprijinul nostru pentru opozitia din Belarus şi pentru societatea civilă. Si mă bucur că Statele Unite si Uniunea Europeana au anunţat la 31 ianuarie că vor mări sancţiunile impotriva regimului Lukaşenka, dar vor mări şi ajutorul acordat pentru democraţie in această ţară.

Dar, nici Uniunea Europeana şi nici Statele Unite nu au impus sancţiuni economice impotriva regimului de la Minsk, chiar daca au impus sancţiuni legate de acordarea de vize pentru liderii din Belarus. O evoluţie dezamagitoare pentru opozitie si activiştii pentru democraţie. La Munchen, la reuniunea pe teme de securitate, veţi relua subiectul?, a fost întrebat senatorul american Joseph Lieberman.

Joseph Lieberman:
Cu siguranţă că asta e o problemă şi cred că împreună cu colegii mei din Congres şi cu reprezentanţii Uniunii Europene o vom discuta. Mă bucur pentru interdicţia de vize pentru liderii de la Minsk, dar şi eu sunt dezamagit că nu au fost impuse şi sancţiuni economice. Vom spune colegilor din Uniunea Europeana ca ar trebui să îşi schimbe pozitia, deoarece Lukaşenka şi oamenii din jurul său fac o mulţime de bani din afacerile cu petrol şi produse petrochimice şi că am sperat ca acest aspect să fie luat în considerare şi să se impuna sancţiuni economice. Banii aceşti tin regimul la putere şi credem că este important să încercăm să impiedicăm regimul Lukaşenka să se îmbogăţească mai departe pe seama poporului din Belarus.

Radio Europa Libera l-a mai întrebat pe influentul senator american independent Joseph Lieberman despre cum vede rolul Moscovei în Belarus, mulţi oameni temîndu-se pentru independenţa ţării lor.

Joseph Lieberman: Ei bine, înţeleg foarte bine suspiciunile oamenilor din Belarus faţă de Moscova, atît pentru sprijinul acordat regimului lui Lukaşenka în trecut şi pentru politica dusă în afara graniţelor Rusiei. Ştim că strategia lui Lukaşenak a fost să joace atît pe cartea Rusiei cît şi a Uniunii Europene şi să le întărîte una împotriva celeilalte şi nu cred ca este în interesul Moscovei, Bruxelles-ului sau Washingtonului să lăsăm să continue aceasta strategie. Sper să reuşim să găsim o cale de colaborare între aceste 3 centre ale puterii – Statele Unite, Uniunea Europeana şi Rusia – pentru a veni cu o abordare comună faţă de Lukaşenka. Dar, pina la urmă, cred că viitorul din Belarus nu poate fi decis decit de către oamenii din Belarus către o evoluţie liberă şi democratica. Si este ceea ce sunt convins că susţine şi guvernul american.