5.05 - București: Limbajul cu două feţe

„În mesajul preşedintelui, mulţi văd semnele unei restauraţii economice care pune în pericol reformele economice, izolînd și mai mult România.”

5 februarie 2001

Actualitatea.
(Comentariu: N.C. Munteanu)

Limbajul cu două feţe.

PDSR-ul a învăţat limbajul diplomatic, a luat chiar câteva lecţii de democraţie, însă nu poate să-şi ascundă în spatele bunelor intenţii propriile obsesii naţionaliste şi etatiste.

Este vorba de declaraţia făcută de preşedintele Ion Iliescu la Focşani că proprietate privată este un „moft”. Mai mult, într-un mesaj adresat studenţilor din colegiu naţional de apărare, Ion Iliescu a arătat că principalele ameninţări vin din interiorul ţării. Adică „din decalajul economic dintre regiunile ţării”.

Preşedintele Iliescu a argumentat că dezvoltarea regională trebuie să şteargă aceste diferenţe şi că veniturile judeţelor ar trebui centralizate şi redistribuite în funcţie de nevoi.
Iliescu a mai spus că statul trebuie să fie organizatorul „coeziunii naţionale”.

„În mesajul preşedintelui, în declaraţii, în intenţiile anunţate de guvern în domeniul privatizării, restituirii caselor naţionalizate sau eradicării sărăciei, mulţi văd semnele unei restauraţii economice care pune în pericol reformele economice, izolând şi mai mult România.”

La rândul său, premierul a anunţat că va crea mecanisme pentru controlul preţurilor alimentelor de bază, carburanţilor şi energiei. „Premierul a prezentat această măsură centralistă drept un principiu al economiei de piaţă. Economiştii văd însă voinţa de centralizare a guvernului”. [...]

„Un lucru devine limpede: în ultimul timp presa a creat o iluzorie diferenţă între preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase: s-a spus că pe cei doi i-ar despărţi nu numai limbajul ci şi atitudinea faţă de Occident şi mai ales, faţă de democraţie. Declaraţiile, intenţiile şi măsurile exprimate în ultima săptămână arată că diferenţele între premier şi şeful statului sunt mult mai mici şi că, atunci când vine vorba de proprietate, rolul statului sau autonomie locală, cei doi vorbesc aceeaşi limbă, chiar dacă îşi dreg vocea când le vorbesc oficialilor străini despre hotărârea României de a se integra în structurile euro-atlantice”.