Vaclav Havel: „Trebuie multă grijă pentru că ruşii sunt în stare să şantajeze unele ţări foarte discret.”
Luna viitoare fostul preşedinte al Cehiei, dramaturgul şi ex-disidentul Vaclav Havel îşi va lansa filmul pe care l-a realizat dupa piesa sa „Plecarea”. Ex-disidentul, dramaturg devenit politician si acum cineast i-a acordat săptămîna trecuta un interviu corespondentului nostru Gregory Feifer. Citeva intrebari s-au referit la situatia din Egipt si la relatia Occidentului cu Rusia. Un rezumat de la Oana Serafim:
Intrebat despre problemele politice „la ordinea zilei”, fostul preşedinte crede că protestele din Egipt ar trebui să se încheie cît mai repede, pentru a fi evitate actele de vandalism, evadarea deţinutilor de drept comun, creşterea violenţelor. Dar ele ar trebui să ia sfîrşit numai după obţinerea unui compromis important de la actuala putere
„Eu personal, cred că preşedintele Mibarak a făcut multe pentru Egipt, dar ar trebui să înţeleagă că a venit vremea să renunţe la putere chiar acum. Preşedintele Mubarak a fost un aliat al Statelor Unite de zeci de ani de zile. A fost într-un fel garantul unei păci în Orientul Mijlociu şi a păstrat relaţii bune cu lumea occidentală. Aşa că eu înţeleg de ce americanii nu îi pot spune direct să plece acum. Dar cred că vor trebui să ia o decizie în curînd.
Eu, personal cred că Mubarak ar trebui să renunţe la putere chiar acum şi să nu mai aştepte alegerile din septembrie. Sigur că trebuie să predea putere într-un mod responsabil. Cred că şi preşedintele Obama are aceeasi părere ca şi mine, chiar dacă o spune mai diplomatic. Dar el este preşedintele unei mari supraputeri pe cînd eu sunt un simplu cetăţean al unei ţări mici...”
Fostul preşedinte al Cehiei a fost întrebat de corespondentul nostru Gregory Fiefer cum vede politica externă a Rusiei din ultimul timp, ştiindu-i opinia că este mai sofisticată decît în perioada Războiului Rece şi o consideră mai periculoasă.
„Cred că politica externă rusă este foarte pricepută. Trebuie multă grijă pentru că ruşii sunt în stare să şantajeze unele ţări foarte discret. Cel mai important lucru, dacă Occidentul vrea relaţii de prietenie cu Rusia, ele trebuie să fie deschise şi sincere, altfel nu poate să existe nici un fel de prietenie. Asta înseamnă că trebuie să fie posibil să se vorbească franc despre orice la întilniri şi în conferinţe.
Trebuie să putem să vorbim despre uciderea jurnaliştilor în Rusia, despre suprimarea drepturilor omului si despre toate semnele îngrijorătoare din Rusia şi care ies la iveală, fără să luăm în seama raţiuni economice sau legate de petrol şi gaze naturale. Asta e o mare problemă dar aceeasi problemă este şi în relaţia Occidentului cu ţările arabe. Asta e dilema, cum să echilibrezi interesele economice concrete cu părerile critice despre încălcarea drepturilor omului. Si au de suferit drepturile omului, ceea ce e un preţ prea mare...”
Vaclav Havel spune că din octombrie 2009, cînd împreuna cu alti foşti lideri central şi est europeni a trimis o scrisoare preşedintelui Obama în care vorbea despre ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, lucrurile nu s-au schimbat. Ameninţarea continuă sa existe...