Expertii europeni critică guvernul român că a alocat un buget mai mic decît anul trecut pentru Agenția Națională de Integritate.
Principalele reprosuri pe care le face Comisia Europeana Romaniei in ultimii ani ramin aceleasi: lupta impotriva marii coruptii se impotmoleste in Parlament si la tribunal. Pe de o parte fiindca deputatii si senatorii nu pot fi cercetati penal fara acordul camerei legislative din care fac parte si pe de alta parte pentru ca dosarele in care au fost trimisi in judecata fosti ministri si chiar un fost primministru au fost mereu aminate de judecatori, iar solutiile sint asteptate de trei-patru ani.
Totusi Raportul de parcurs dat astazi publicitatii de Comisia Europeana mentioneaza si unele progrese printre care modificarea legii Curtii Constitutionale, care nu mai permite blocarea unor dosare pe motive de neconstitutionalitate a legilor, precum si intarirea Agentiei Nationale de Integritate, institutie infiintata la cererea Bruxelului si care verifica
declaratiile de avere ale demnitarilor si functionarilor publici, precum si eventualele lor conflicte de interese.
Expertii europeni critica in acelasi timp guvernul roman ca pentru anul acesta a alocat un buget mai mic decit anul trecut pentru Agentia Nationala de Integritate, dar lauda in schimb activitatea procurorilor anticoruptie, care „au continuat sa obtina rezultate bune in ceea ce priveste investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt” si au trimis in instanta inclusiv un membru al Parlamentului European, trei fosti ministri, dar si citiva magistrati.
Parlamentul Romaniei este aratat cu degetul pentru ca s-a opus cercetarii fostei ministre a tineretului, Monica Ridzi si arestarii deputatului Dan Pasat, acuzat de santaj, fapte de coruptie si violenta. Ambii deputati sint membri ai partidului de guvernamint si deocamdata nici unul dintre ei nu pare dispus sa-si dea demisia din parlament pentru a se pune la dispozitia justitiei. Solutia sugerata si de presedintele tarii si de conducerea democrat-liberalilor, aflati la putere in Romania este suspendarea celor doi din partid, fiindca plecarea lor din Parlament ridica mari probleme pe fondul echilibrului extrem de fragil dintre putere si opozitie.
In orice caz pina la urmatoarea evaluare a Comisiei Europene, care va avea loc la vara, Romania va trebui sa gaseasca metode serioase de evaluare disciplinara a magistratilor, sa mareasca viteza pentru procesele de coruptie la nivel inalt si sa consolideze politicile anticoruptie.
Cu toate ca a aderat la Uniunea Europeana acum patru ani, Romania a ramas inca sub monitorizarea Comisiei Europene prin asa numitul MCV-Mecanismul de Cooperare si Verificare care urmareste progresele pe care le face justitia romaneasca. Multi oficiali considera ca aceasta monitorizare trebuie sa inceteze, fiind nedemna pentru un stat membru al Uniunii, activistii organizatiilor anti-coruptie socotesc insa ca justitia romaneasca poate deveni cu adevarat eficienta si independenta doar sub biciul Uniunii Europene.
In schimb europarlamentara Monica Macovei, fosta ministra a justitiei considera ca toate statele comunitare ar trebui monitorizate cu un instrument de tipul MCV, fiindca
fenomenul coruptiei se manifesta, chiar daca in forme diferite, in toate statele Uniunii Europene.